Galerie Maurits van de Laar

Expositie is afgelopen

THE INTUITION

Tentoonstelling 03-09-2023 t/m 08-10-2023 > Den Haag
Galerie Maurits van de Laar THE INTUITION
Fransje Killaars. Nabeeld, 2019, hand geblokprint katoen, diverse stoffen, hout, mannequins, 280 x 500 x 300 cm
Installatie in Museum Jan Cunen Oss, 2019
Galerie Maurits van de Laar THE INTUITION (2)
Fransje Killaars. Paravan, 2011, diverse stoffen op paneel, 170 x 264 cm
Galerie Maurits van de Laar THE INTUITION (3)
Fransje Killaars, The Intuition, 2022, wol, katoen, mannequins, 145 x 220 x 1200 cm
installatie in Arti et Amicitiae, Amsterdam 2022
Met genoegen kondigt Galerie Maurits van de Laar de samenwerking aan met kunstenaar Fransje Killaars die het nieuwe seizoen opent met de solo expositie THE INTUITION. In de tentoonstelling worden naast handgeblokdrukte doeken werk op papier, kamerschermen en twee installaties getoond: THE INTUITION en Nabeeld. In beide werken zijn menselijke figuren opgenomen die je als een soort bemiddelaars voor de toeschouwer kunt zien. Ze leiden je de installatie in en fungeren als dragers van betekenis en de projecties van de kijker. De knielende figuren in THE INTUITION roepen associaties met verstilling of contemplatie op, de gestalten in Nabeeld verdwijnen steeds verder in hun sluiers en worden uiteindelijk puur kleur.

Kleur is het alomvattende onderwerp in het werk van Fransje Killaars (1959). In de jaren tachtig, negentig gebruikte ze in haar schilderijen fluorescerende kleuren die voor het oog op de witte wand een nabeeld achterlieten. De kleur trad daarmee buiten het kader van het schilderij de ruimte in. Getriggerd door dit fenomeen ging ze onderzoeken hoe ze het platte vlak van het schilderij kon verlaten en haar werk kon uitbreiden naar een ander medium. In India ontdekte ze de mogelijkheden van textiel bij een traditionele weverij. Vanaf die tijd begon Fransje Killaars ruimtelijke installaties met textiel te maken waarmee ze kleur een vrijplaats gaf waar kunst raakt aan design, architectuur en mode.

Killaars studeerde af aan de Rijksacademie van beeldende kunsten (1979-1984). Kort daarna won zij de Amsterdamprijs voor de Kunst. Vanaf 1984 was Killaars assistent van Sol LeWitt en werkte met MVRDV architecten aan een voorstel voor de Verenigde Naties in New York. In 2003 werd een textielkunstwerk van Killaars gerealiseerd in de Herenkamer van het Catshuis. De wereldberoemde ontwerper Issey Miyake ontdekte Killaars’ werk in 2004 en nodigde haar uit voor diverse samenwerkingen.

Textiel heeft beschermende en comfortabele kwaliteiten, de toeschouwer voelt zich daardoor omhuld en beschermd in het werk en wordt zo ondergedompeld in de werking van kleur. De installaties van Fransje Killaars hebben een sterke autonome kwaliteit maar raken ook aan maatschappelijke en politieke thema’s die worden aangestipt zonder ze expliciet te maken.

Het werk TOKO (2000 - 2023) nu te zien in de expositie Between Borders in Museum Arnhem refereert aan het lot van de vluchteling. De politieke crisis in 2000 in Kosovo met zijn grote vluchtelingenstroom triggerde Fransje Killaars tot met maken van het werk. Het bestaat uit een enorm dekzeil met vier kleur- banen in geel en groen dat van wand tot wand in de ruimte hangt. Hierop ligt haar zogenoemde alfabet, bestaand uit materialen als tassen gevuld met wol, handgeweven tapijten en stoffen. De installatie Image of Power (2023) in de Textiel Biënnale in Museum Rijswijk is geïnspireerd op het thema mensenrechten en het recht op vrijheid in het bijzonder.

voor museumtentoonstellingen zie:
Images of Power, Museum Rijswijk, t/m 7 januari 2024
Between Borders, Museum Arnhem, t/m 22 oktober 2023
Galerie Maurits van de Laar Den Haag
tentoonstelling Dirk Zoete, Zogenaamd Mens, november, december 2019
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (2)
tentoonstelling 'Sinterklaas is niet bang', 25-jarige samenwerking Marcel van Eeden - Galerie Maurits van de Laar
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (3)
Elmar & Elisabeth Trenkwalder, overzicht duo expositie januari / februari 2023
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (4)
Henri Jacobs - GEOLOGIEËN & Plooien ploegen. Overzicht expositie april / mei 2023

De galerie, opgericht in 1991 in Den Haag, richt zich op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. In het programma is tekenkunst belangrijk omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen. Door het informele karakter en de directheid van het medium geeft de kunstenaars zich het meest bloot in het tekenen. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. Driedimensionaal werk heeft ook een uitgesproken persoonlijke vormentaal, ook is er onderzoek naar natuurlijk processen en nieuwe manieren om de ruimte te gebruiken. Daarnaast is er het besef, dat een galerie ook een podium voor experiment moet zijn. Minstens eenmaal per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Stuur een bericht naar Galerie Maurits van de Laar