Galerie Maurits van de Laar

Nu te zien

Ran Away

Tentoonstelling t/m 02-02-2025 > Den Haag
Galerie Maurits van de Laar Ran Away
Nour-Eddine Jarram in zijn solo tentoonstelling Ran Away
Galerie Maurits van de Laar Ran Away (2)
Nour-Eddine Jarram. En Plein Soleil, 2018, aquarel op papier, 65 x 50 cm
Galerie Maurits van de Laar Ran Away (3)
Nour-Eddine Jarram. The Wait, 2024, acrylverf en aquarel op papier, 114 x 150 cm
Galerie Maurits van de Laar Ran Away (4)
Nou-Eddine Jarram. Usselo, 2024, aquarel op papier, 21 x 29,7 cm
Galerie Maurits van de Laar Ran Away (5)
Nour-Eddine Jarram. zonder titel (naar Frans Hals), 2021, aquarel op papier, 29,7 x 21 cm
In de tentoonstelling Ran Away toont Nour-Eddine Jarram (1965) nieuwe aquarellen over vluchtelingen en migranten maar ook een reeks waarin hij de weilanden en bossen in de omgeving van zijn atelier in Usselo bij Enschede weergeeft. Verder zijn er werken te zien gebaseerd op 17e eeuwse schilders als Frans Hals en Michaelina Woutier, waarmee ook de bedding van de Nederlandse cultuur tot uiting komt waarin Nour-Eddine Jarram zijn plaats heeft gevonden.

Nour-Eddine Jarram (1956) voelt een grote betrokkenheid bij het lot van migranten en vluchtelingen. Aan het begin van de crisis besloot hij het onderwerp op te pakken en startte een reeks aquarellen die hij tot op de dag van vandaag voortzet. Als Marokkaanse nieuwkomer in de vroege jaren 70 in Enschede kent hij de moeizame weg van de migrant die een plaats moet zien te vinden in de westerse maatschappij.
In zijn vroege schilderijen en tekeningen vermengde hij Marokkaanse motieven en patronen met het werk van Hollandse meesters als Rembrandt wiens werk hij al van jongsaf bewondert. Hierna volgden schilderijen en pasteltekeningen van half abstracte landschappen in verzadigde kleuren waarin menselijk figuren opduiken. Deze werken hebben een mysterieuze soms sprookjesachtige sfeer waarin je als kijker kunt ronddwalen. De pastels daarna zijn gebaseerd op landschappen van onder anderen Jacob van Ruysdael en Jan van Goyen. Hij laat daarin een calligrafisch figuurtje rondrennen opgebouwd uit arabische letters, een soort avatar of alter ego van zichzelf die de wereld van de 17e eeuwse hollandse meesters verkent.

In de migranten en vluchtelingen serie verwerkt Nour-Eddine Jarram de heftige beelden uit de media van bootvluchtelingen en asielzoekers, maar ook selfies van allochtone jongeren zoals ze zich op social media presenteren. In 2021 kocht het Rijksmuseum de serie Moroccan Youngsters aan die bestaat uit 114 aquarellen van jongeren die zelfbewust poseren of juist ingetogen en in gedachten verzonken zijn.
Galerie Maurits van de Laar Den Haag
tentoonstelling Dirk Zoete, Zogenaamd Mens, november, december 2019
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (2)
tentoonstelling 'Sinterklaas is niet bang', 25-jarige samenwerking Marcel van Eeden - Galerie Maurits van de Laar
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (3)
Elmar & Elisabeth Trenkwalder, overzicht duo expositie januari / februari 2023
Galerie Maurits van de Laar Den Haag (4)
Henri Jacobs - GEOLOGIEËN & Plooien ploegen. Overzicht expositie april / mei 2023

De galerie, opgericht in 1991 in Den Haag, richt zich op werk waarin het persoonlijk engagement van de kunstenaar naar voren komt. In het programma is tekenkunst belangrijk omdat ideeën daar vaak het eerst vorm krijgen. Door het informele karakter en de directheid van het medium geeft de kunstenaars zich het meest bloot in het tekenen. De schilderkunst die getoond wordt is bijna altijd figuratief, ook hier is het persoonlijke belangrijk naast eigenheid of tegendraadsheid. Driedimensionaal werk heeft ook een uitgesproken persoonlijke vormentaal, ook is er onderzoek naar natuurlijk processen en nieuwe manieren om de ruimte te gebruiken. Daarnaast is er het besef, dat een galerie ook een podium voor experiment moet zijn. Minstens eenmaal per jaar realiseert een kunstenaar een installatie of project in de galerie.

Openingstijden

wo t/m za 12-18 u
laatste zondag vd maand 13-17 u

Stuur een bericht naar Galerie Maurits van de Laar