TENT

Meer...
Expositie is afgelopen

New Romantic Spirit

Tentoonstelling 05-02-2015 t/m 19-04-2015 > Rotterdam
TENT New Romantic Spirit

Woody van Amen - Theresia - 1966

TENT New Romantic Spirit (2)

Hidde van Schie - De Onbegrepen Regenboogvogel - 2009

De Nederlandse Pop Art-legende Woody van Amen, wiens oeuvre meer dan vijftig jaar omspant en schilder/muzikant Hidde van Schie die ‘slechts’ tien jaar bezig is, treffen elkaar in een wervelende duotentoonstelling.

Woody van Amen en Hidde van Schie presenteren nieuw en bestaand werk in een tentoonstelling waarin het vermogen van de kunst de mens te beroeren centraal staat. Schilderijen waarop vogels ontroostbaar huilen, enthousiast knipperende lichtsculpturen, magische taxatsymbolen en serene neonschilderijen brengen een ode aan kunst die een nieuwe, romantische impuls wil geven aan de relatie tussen het kunstwerk en de beschouwer. Voorbij ironie en cynisme scheppen de twee kunstenaars ruimte voor emoties, voor sentiment, als een zelfreflectief streven of verlangen naar iets dat de banale werkelijkheid ontstijgt.

In bijna vijftig jaar bracht Woody van Amen (1936) een opzienbarend en veelzijdig oeuvre voort met onder meer schilderkunst, sculptuur, installaties en film. Midden jaren zestig brak Van Amen door als voorman van een grote internationale kunststroming in Nederland op de tentoonstelling ‘Nieuwe Realisten’ in het Haags Gemeentemuseum. Net terug uit New York en werkend in een stijl waarin hij aansprekende iconen uit de consumptiemaatschappij en populaire beeldcultuur samenbracht, werd hij in één klap de vertegenwoordiger van de Nederlandse Pop-Art. Vanaf de jaren zeventig reist hij uitgebreid in Azië en Indonesië. De manier waarop hij sinds die tijd zijn interesse in de ‘low culture’ – van reclame tot film tot stripverhalen – samenbrengt met noties omtrent identiteit en spiritualiteit, is baanbrekend.

Hidde van Schie (1978) maakt muziek, schrijft teksten, maakt collages en installaties, en is vooral bekend als schilder. Daarnaast is hij een veelzijdig muzikant; op zijn recente album The Mirror & The Razorblade / Dusty Diamond Eyes zingt hij en speelt hij ook gitaar en orgel. In het werk van Van Schie komt geen verschil tussen ‘ hoge’ en ‘lage’ kunst naar voren: allebei doen ertoe, ‘als het je maar raakt’, zoals hij zegt. Zijn composities van jungles en vogels zijn soepel geschilderd, virtuoos opgezet, vaak refererend aan beroemde motieven in de kunst. In zijn sculpturen en collages assembleert hij allerlei soorten materialen; of het nu tijdschriftfoto’s zijn, teksten of delen van muziekinstrumenten: een drumstel, speakers en gitaren. Van Schie studeerde in 2001 cum laude af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie (vormgeving 75B)

De feestelijke opening van de tentoonstellingen vindt plaats op donderdag 5 februari om 20.00 uur. Op vrijdag 6 februari is TENT geopend tot 21.00 uur tijdens de Kunstblockavond.

TENT

  • Multimedia
  • Tekeningen
  • Installatie
  • Conceptueel

TENT is een platform voor 100% hedendaagse kunst dat zijn wortels heeft in Rotterdam. Het verbindt de kunst van de stad met wat in de wereld er omheen gebeurt. De tentoonstellingsruimte is gevestigd in een monumentaal voormalig schoolgebouw aan de Witte de Withstraat 50, de cultuurstraat van Rotterdam. TENT richt zich via haar uiteenlopende programmering op relevante ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunst, waarbij er speciale aandacht is voor actuele thematiek. Een bezoek aan TENT is de kennismaking met de actualiteit van de kunst in Rotterdam.

Openingstijden

Dinsdag - zondag: 11.00 - 18.00u.
Regelmatige avondopenstelling op donderdagavonden, zie TENT Events. Tijdens opbouw is TENT gesloten.

Aangepaste openingstijden 2013:
TENT is geopend op: Goede Vrijdag, Pasen, 5 mei (Bevrijdingsdag), Hemelvaartsdag, Pinksteren en 26 december (2e Kerstdag),

TENT is gesloten op: 30 april (Koninginnedag), 25 december (1e Kerstdag) en 1 januari (Nieuwjaarsdag).

Twitter berichten


Stuur een bericht naar "TENT"