TENT

Meer...
Expositie is afgelopen

Therapy Session

Tentoonstelling 24-03-2016 t/m 24-03-2016 > Rotterdam

In een intensieve sessie met lezingen, performances en een waterklankenconcert ontleden kunstenaars, denkers en publiek op donderdagavond 24 maart de wisselwerking tussen het menselijk lichaam en digitale technologie. Therapy Session speculeert over meer kwalitatieve vormen van leven en zelfinzicht in onze huidige door data gedomineerde samenleving.

Met digitale hulpmiddelen als sleep trackers, calorieëntellers en hartslagmeters verzamelen we steeds meer data over ons dagelijks bestaan. Het versterken en verbeteren van het lichaam is een haast obsessieve bezigheid geworden. Maar draagt dit daadwerkelijk bij aan een meer stabiele identiteit? Tijdens Therapy Session verkennen de sprekers en performers een horizon voorbij de prestatie-index en bieden inzicht in domeinen buiten de kaders van een technofix voor een geoptimaliseerd leven.

Cultuurfilosoof Robin van den Akker (Erasmus University College) geeft een lezing over een nieuwe generatie kunstenaars die steeds vaker digitale technologie gebruiken in hun praktijk. Miloš Trakilović geeft een performance-lezing bij zijn werk Nothing Really Matters in de tentoonstellingszaal. In zijn lezing stelt Trakilović de wijze waarop de mens zich tot (digitale) omgevingen en netwerken verhoudt aan de orde. Geluidskunstenaar Tomoko Sauvage geeft een waterklankenconcert bij het werk Attention Spa van Anni Puolakka & Jenna Sutela. Kunstenaar Ilke Gers maakt speciaal voor TENT de performance Laps waarin dansers afwisselend een parcours afleggen binnen TENT. Kunstenaar Amy Suo Wu vertelt over haar werk TLTRNW, en de oorsprong en gevolgen van tekstfragmentatie en tekstinkorting onder invloed van digitalisering. Anna Zett’s videowerk Circuit Training wordt getoond, waarin Zett vertelt over het menselijk afweersysteem, en de afwisseling tussen rust en actie. De avond wordt gemodereerd door de curatoren van Spending Quality Time With My Qualified Self Jesse van Oosten en Niekolaas Johannes Lekkerkerk.

Therapy Session vindt plaats in het kader van de groepstentoonstelling Spending Quality Time With My Quantified Self. De tentoonstelling presenteert het werk van jonge kunstenaars die de intieme en complexe relaties tussen het menselijk lichaam en digitale technologie beschouwen, deconstrueren en herschikken.

Over de deelnemers
Robin van den Akker (NL) is Lector Continental Philosophy & Cultural Studies aan Erasmus University College. Hij is tevens medeoprichter van het onderzoeksplatform Notes on Metamodernism, dat veranderingen in esthetiek en cultuur in kaart brengt en analyseert als symptomen van de post-postmoderne conditie. Van den Akker schreef eerder over hedendaagse esthetiek en cultuur voor the Journal of Aesthetics and Culture, Frieze, ArtPulse, De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad.

Kunstenaar Ilke Gers (NZ) onderzoekt in workshops en performances de manier waarop beweging en gedrag wordt gecontroleerd door sociale condities en lokale regels. Haar werk werd eerder gepresenteerd in Kunstverein, Amsterdam, 019 (Gent), De Appel (Amsterdam), Split/Fountain (Auckland). Ilke Gers was resident aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht (2014-2015).

Amy Suo Wu’s(CN/AUS/NL) werk bevindt zich tussen kunst, design en media-onderzoek. Ze verkent de wijze waarop technologie, taal en media mensen vormt en vice versa. Ze doceert Hacking/Creative Disruption aan de Willem de Kooning Academie en is mede-oprichter van Eyesberg, een ontwerpstudio die zich kenmerkt door een conceptuele en experimentele manieren van werken. Haar werk was eerder te zien op de Biënnale van Venetië in 2013, Sign (Groningen), Showroom MAMA (Rotterdam), Gogbot (Enschede) en ISEA2011 (Istanbul).

Anna Zett (DE) gebruikt in haar werk video, radio, drama en dans. Ze is geïnteresseerd in wetenschap en technologie in relatie tot het menselijk lichaam. Werk van haar was te zien in Serpentine Cinema (Londen), National Gallery (Praag), Sorbus Gallery (Helsinki), Human Resources (Los Angeles). Daarnaast schreef ze een hoorspel voor de publieke radio in Duitsland en maakt ze momenteel visuals bij de performance Copy&Dance in Hebbel am Ufer in Berlijn.

Miloš Trakilović (BIH/NL) onderzoekt in zijn performance-, tekst-, en lens gebaseerde werk het menselijk lichaam in relatie tot steeds verdergaande processen van digitalisering, zowel op het scherm, off-screen, als daar tussenin. Werk van hem was eerder te zien in Kunstpodium T (Tilburg) en Showroom MAMA (Rotterdam).

Tomoko Sauvage (JP) is een Japanse muzikante en geluidskunstenaar wonend in Parijs. In haar muziek werkt ze met de klanken van verschillende vormen van water – druppels, golven en bubbels. Haar werk draait om een delicate balans tussen het gecontroleerde en ongecontroleerde door de fragiele tonaliteit die ze creëert met vloeibare materialen die constant in beweging zijn maar ook verdampen. Sauvage heeft performances en workshops gegeven in Europa, Amerika, Canada en Japan.

Entree: 3 euro
Voertaal: Engels

Programma

19.45 Deuren open
20.00 Performance “Laps” door Ilke Gers
20.15 Welkom en introductie door curatoren Niekolaas Johannes Lekkerkerk en Jesse van Oosten
20.30 Lezing door Robin van den Akker
21.00 Screening “Circuit Training” van Anna Zett
21.15 Performance lezing “Nothing Really Matters” door Miloš Trakilović
21.30 Kunstenaarsgesprek door Amy Suo Wu
22.00 Waterklankenconcert door Tomoko Sauvage bij het werk “Attention Spa”
22.30 Drankjes en muziek

TENT

  • Multimedia
  • Tekeningen
  • Installatie
  • Conceptueel

TENT is een platform voor 100% hedendaagse kunst dat zijn wortels heeft in Rotterdam. Het verbindt de kunst van de stad met wat in de wereld er omheen gebeurt. De tentoonstellingsruimte is gevestigd in een monumentaal voormalig schoolgebouw aan de Witte de Withstraat 50, de cultuurstraat van Rotterdam. TENT richt zich via haar uiteenlopende programmering op relevante ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunst, waarbij er speciale aandacht is voor actuele thematiek. Een bezoek aan TENT is de kennismaking met de actualiteit van de kunst in Rotterdam.

Openingstijden

Dinsdag - zondag: 11.00 - 18.00u.
Regelmatige avondopenstelling op donderdagavonden, zie TENT Events. Tijdens opbouw is TENT gesloten.

Aangepaste openingstijden 2013:
TENT is geopend op: Goede Vrijdag, Pasen, 5 mei (Bevrijdingsdag), Hemelvaartsdag, Pinksteren en 26 december (2e Kerstdag),

TENT is gesloten op: 30 april (Koninginnedag), 25 december (1e Kerstdag) en 1 januari (Nieuwjaarsdag).

Contact


TENT
Witte de Withstraat 50
3012 BR Rotterdam
Nederland
Tel: 010 - 413 5498

www.tentrotterdam.nl
154 dagen geleden bijgewerkt

Twitter berichten


Stuur een bericht naar "TENT"