Sandra Schuurmans

Expositie is afgelopen

The Final Frontier, to boldly go where no artist has gone before

Tentoonstelling 17-05-2013 t/m 26-05-2013 > Den Bosch
Sandra Schuurmans The Final Frontier, to boldly go where no artist has gone before

Spraakmakende tentoonstelling zoekt grenzen op!
Duvelhok Tilburg, 17 tot en met 26 mei 2013: Tien kunstenaars die de grens op zoeken. De grens van ethiek en esthetiek. De grens van de kunstwereld. De grens naar andere wetenschappelijke disciplines. Deze tien kunstenaars nemen de bezoeker mee op een ontdekkingstocht door de wonderlijke wereld van kunst, die ontroerend kan zijn, maar ook angstaanjagend. Maar vrees niet: u bent in een veilig ruimteschip onderweg langs deze verschillende werelden. Zoals Captain Picard het in Star Trek al zei: The Final Frontier. To boldly go where no artist has gone before…
Afgelopen maanden heeft kunsthistoricus Maykel Schoonus negen leden van KuBra gevraagd om deel te nemen aan deze expositie en speciaal hiervoor ook nieuw werk te maken, geïnspireerd door grensoverschrijdingen. De kunstenaars werden stuk voor stuk uitgedaagd om grenzen te gaan overschrijden. Cor van Opijnen, José Smits, Sandra Schuurmans, Alex Rietveld, Jeanne Tax, Antoinette Donkers-Dekker, Anne Marie Aldershof, Loes Watchman en José Goevaers namen deze uitdaging aan en Maykel Schoonus zelf completeert het tiental. Wat u te zien krijgt, is een wondere wereld die de hersenen aan de gang zal zetten. Die zal verbazen en zal verwonderen. En die bovendien tot voldoende gespreksonderwerpen zal leiden.

Sandra Schuurmans

Binnen het oeuvre van Schuurmans staat het menselijk lichaam vrijwel altijd centraal. Hierbij focust ze steeds meer op het gezicht, zover gefocust dat dit zich zelfs meer en meer ontwikkelt tot fragmenten van het gezicht. Het oog staat centraal. Het oog kijkt naar buiten, maar richt zich ook naar binnen. Hierdoor worden verschillende emoties weergegeven, maar tegelijkertijd ook opgeroepen bij u als toeschouwer. Deze gelaagdheid is in de portretten op deze expositie ook terug te vinden. De afgebeelde personen bezitten karakter en lijken vaak in zichzelf gekeerd. Daarnaast zijn ze zeer open naar de wereld toe over hun zielenroerselen. Een werk als The Passing is een goed voorbeeld van haar werkwijze. Focus op het oog, de rest van het gezicht in vlugge lijnen en vlakken weergegeven, maar wel op een rake wijze. Het is een psychologisch portret dat herinneringen aan de video-installaties van Bill Viola en schilderijen van Francis Bacon oproept, dat verwonderd en beangstigd tegelijkertijd. En dat dus enorm boeit.

Schuurmans heeft haar opleiding gehad op Sint Lucas in Boxtel en op de kunstacademies van Utrecht en Den Bosch. Ze exposeerde bijvoorbeeld in Kasteel Ravenhof in Stabroek (België), bij Incubate Open Source in Tilburg, Gemeentemuseum Den Haag en in de bibliotheek van het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Sandra Schuurmans Den Bosch
Sandra Schuurmans Den Bosch (2)

the acceptance

Stuur een bericht naar "Sandra Schuurmans"