Kees Habraken

Nu te zien

Ontmoetingen en Emoties in de Bühne Breda

Tentoonstelling t/m 07-04-2024 > Breda
Persbericht
VERHALENDE PORTRETTEN van Kees Habraken in de Bühne in de St Janstraat 11 Breda

De Bühne in de
St Janstraat Breda brengt een expositie van de olieverfschilderijen van de Bredanaar Kees Habraken onder de titel:
‘Ontmoetingen en Emoties’
Deze solo expo wordt officieel geopend op zaterdag middag 16 maart om 16.30 u
De expo loopt van 12/3 tot 8/4 Open: wo t/m zo van
16 u tot sluitingstijd.

Habraken schildert verhalende portretten van mensen die hij ontmoet tijdens zijn vele reizen

"Wie verre reizen maakt kan veel verhalen"      Mathias Claudius    Duitse dichter

Tijdens zijn talrijke reizen ontmoette Kees Habraken veel mensen. Hij registreerde hun vreugde geluk en opwinding maar ook hun zorgen, angst en verdriet.
In plaats daarvan met woorden te vertellen verhaalt hij op beeldende wijze over zijn ervaringen en observaties.
De schilderijen van Kees Habraken zijn figuratief . Maar zijn doel is niet in eerste plaats een zo goed mogelijk portret  van zijn "modellen" te maken. Zijn werk weerspiegelt vooral hun emoties. Die zijn universeel ongeacht de plaats waar men woont, de kleding die men draagt,  of hun etnisch achtergrond. In die zin nodigt het werk van Habraken uit om bij zichzelf te rade te gaan of zijn vooropgezette ideeën over mensen wel kloppen.
 
De gerichtheid op het innerlijk van de mens vindt zonder twijfel zijn oorsprongen het voormalige beroep van de kunstenaar.
Want voor dat Habraken zijn passie voor het schilderen weer oppakte, was hij werkzaam als psychotherapeut; een beroep waarin hij zijn cliënten moest observeren en zich moest verdiepen in hun emoties en drijfveren.
Het talent om emoties te "lezen" vertaalt zich in zijn werk als portretschilder. Je kunt hem typeren als een beeldend verhalen verteller; hij doet dat niet met woorden maar met schilderijen waarin zijn ontmoeting, en de emoties die hij daar bij heeft waargenomen zijn vastgelegd.
Hij laat ons zijn werk bekijken met zijn ogen, in een voor ons andere wereld.
 
Habraken maakt de volgende vergelijkingen tussen zijn huidige schilderwerk en zijn voormalige werk als psychotherapeut:
"Het zijn, als het ware, parallelle processen die plaatsvinden in het ontstaan van mijn schilderijen en mijn psychotherapeutische behandelingen in het verleden"  "Bij beide is sprake van een creatief proces een creatief denken. Het gaat in feite om dezelfde mechanismen" "Je ziet mensen, je komt met hun in contact en creëert van daaruit iets nieuws"
"Je moet steeds alert zijn op wat je hoort ziet en ervaart, om vervolgens je waarnemingen in te zetten en toe te voegen"  "De voor mij belangrijke issues, reizen en psychotherapie vullen elkaar aan, het schilderen stelt mij in de gelegenheid daaraan uitdrukking te geven"
"Mijn drie passie schuiven nu ineen"

WERKWIJZE BIOGRAFIE OPLEIDING EXPOSITIES 
Werkwijze: De meest gebruikte techniek is " alla prima" een olieverf techniek waarbij pigmenten in een keer aangebracht worden in plaats van opgebouwd te worden door herhaald schilderen.
Biografie: Habraken woont en werkt in Breda NL
Opleiding: Academie voor Schone kunsten België Arendonk
Exposities: Exposities in Nederland België Frankrijk Duitsland en Zweden
Kees Habraken Breda
Kees Habraken Breda (2)
cubaan uit Barracoa olieverf op doek 30-40cm
Kees Habraken Breda (3)
Muchaca de Bolivia olieverf op paneel 30-30cm

Hieronder een citaat van een bezoeker aan een van mijn exposities
“Terug uit 'verre landen' van een expositie waar het werk van Kees Habraken te zien is.
Kijkend naar al deze schilderijen geeft me het gevoel een wereldreis te maken en contact te hebben met mensen onderweg. Je komt in hun wereld terecht.
Echt een aanrader om 'Breda' even te verlaten en een andere sfeer en stemming te ervaren.”

Kees Habraken:
“Ontmoetingen met mensen vertalen naar een schilderij en daarin de emotie vast leggen van het moment, a.h.w. laten stollen op het doek. Dat is wat ik wil verbeelden in mijn schilderijen”

Het realistisch figuratieve werk van Kees Habraken ontstaat uit een ontmoeting een ervaring .In zijn schilderijen, tracht hij de ervaring de emotie die hij zelf had tijdens de werkelijke ontmoeting, weer te geven. Zijn olieverfdoeken weerspiegelen emoties als achterdocht, verdriet, rust en verliefdheid.
Habraken komt aan de hand van kenmerkende gezichtsexpressies tot fraaie portretten. Het geheel van zijn werk is een weerspiegeling van gemoedstoestanden van mensen. Zijn werk is kleurrijk uitdagend en expressief. De meest gebruikte techniek is ala prima ook wel nat in nat genoemd. Alhoewel sommige doeken ook de sfeer van een aquarel ademen en hij soms pasteus en in lagen schildert

Het werk nodigt uit tot vragen en roept interpretaties op. Het maakt nieuwsgierig, je wil meer weten. Je vraagt jezelf dingen af. De emoties, de vragen die je als toeschouwer ervaart, worden heftiger bij de doeken met het felle kleurgebruik. Terwijl de doeken met het overwegend realistisch kleurgebruik, meer een beeld geven van rust en gelatenheid.

In zijn werken staat de non verbale communicatie centraal, met name de expressie van de handen en het gezicht. Kees: “Al mijn schilderijen ontstaan uit ontmoetingen met mensen.”
Tijdens mijn talrijke reizen naar verre oorden was de non verbale communicatie vaak de enige mogelijkheid tot het maken contact. Als reiziger ben je dan genoodzaakt je boodschap uit te dragen via lichaamstaal. . In de psychotherapie is het non verbale essentieel".
In zijn werk als psychotherapeut deed hij ook veel ervaring op met mensen met een andere culturele achtergrond.

In zijn schilderijen en de psychotherapie gaat het volgens Kees om dezelfde mechanismen: “Je ziet mensen komt met hen in contact en creëert vandaaruit iets nieuws.”
Het zijn als het ware parallelle processen die plaatsvinden bij, het ontstaan van zijn schilderijen en de psychotherapeutische behandeling. Bij beide is sprake van een creatief proces, een creatief denken De voor Kees belangrijke issues, het reizen en de psychotherapie vullen elkaar aan. Het schilderen geeft hem de gelegenheid uitdrukking te geven aan deze ervaringen en ze vast te leggen.

Kunstenaars die de bewondering hebben van Kees Habraken zijn de Nederlandse schilders uit interbellum. De eerst periode van de 20 ste eeuw. Kees van Dongen, Jan Sluijters, Kees Maks en Leo Gestel maar ook Isaac Israëls. Deze schilders geven voeding aan zijn verdere ontwikkeling als schilder. Ook de hedendaags minder algemeen bekende Belgische schilders als Sam Dillemans en Bruno Vekemans, zijn voor hem een bron van inspiratie. Deze kunstenaars werken echter zeer verschillend. Vekemans schildert ingetogen en gestileerd, terwijl Dillemans heftig kleurrijk en explosief te werk gaat.

Zijn proces van creatieve ontwikkeling is volgens Kees oneindig. Net als in psychotherapie gebruikt hij bij het schilderen zichzelf als instrument. Maar dat is volgens hem niet voldoende, zoals ook het zuiver intuïtief werken volgens hem niet volstaat. Kennis en kunde, dus opleiding en ervaring moet aan beiden ten grondslag liggen om tot een goed en creatief resultaat te komen.
Eerdere exposities in binnen en buitenland Opleiding Academie van de schone kunsten Belgie.
Info: www.keeshabraken.nl tel.: 06 36549285 chabraken@ziggo.nl

Stuur een bericht naar Kees Habraken




Time: 0.027