WG Kunst

Expositie is afgelopen

COSMOS - Hommage aan Ati Lichtveld (1942-2020)

Tentoonstelling 21-05-2021 t/m 24-05-2021 > Amsterdam
WG Kunst COSMOS - Hommage aan Ati Lichtveld (1942-2020)
In het voorjaar van 2020 is beeldend kunstenaar Ati Lichtveld overleden. Als eerbetoon aan haar persoon en haar werk wordt in WG Kunst een overzichtstentoonstelling gehouden. Zij woonde en werkte in Amsterdam en had haar atelier op het WG terrein. Zij was sterk geïnspireerd door de zee: de kracht en macht van de zee en de vrijheid altijd te kunnen vertrekken en thuis te komen. Ook licht en kleur zijn bepalend voor haar werk.

De tentoonstelling draagt de toepasselijke titel COSMOS. Lichtveld heeft met veel verschillende materialen geëxperimenteerd en monumentale constructies gemaakt. In de openbare ruimte heeft zij onder meer in opdracht van de Ludgeruskerk in Dronten het glasraam van 130 m² De Emmaüsgangers gerealiseerd.

De mens is de constante drijfveer achter haar verbeelding tot abstractie. Haar verhalen laten het spanningsveld tussen buiten- en binnenwereld zien. Gebeurtenissen en ontmoetingen tijdens haar vele reizen hebben haar geïnspireerd tot aparte series, Cycli, zoals de Kruisverbindingen, Empty Faces, Ode aan de Zee en mythologische verhalen (o.a. de serie Wings over Icarus).

Het werk van Ati Lichtveld is te beschouwen als een eigen variant op het abstract expressionisme, waarin combinaties van monochrome vlakken, intens kleurgebruik, vlakken, lijnen, ritmes en contrasten samengaan en een suggestie van werkelijkheid wordt gecreëerd. Zij gebruikt eigen symbolen om emoties uit te drukken, mede gerelateerd aan de actualiteit. Laag over laag brengt Lichtveld pastel, inkt, olie of acryl aan, waarmee zij transparantie en diepte creëert in haar werken. De voorstelling die op deze manier ontstaat is voor de kijker het uitgangspunt voor (zelf)reflectie.

Naast een aantal grote schilderijen zijn ook enkele series werken op papier te zien. Samen met enkele andere kleine werken geeft deze tentoonstelling een indrukwekkend overzicht van het veelzijdige oeuvre van Ati Lichtveld.

Geopend vrijdag 21 mei tot en met zondag 23 mei 2021 van 13.00-17.00 uur.
Reserveren tijdslot verplicht via www.wgkunst.nl of op afspraak.

WG KUNST
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28
1054 SP Amsterdam
www.wgkunst.nl
020 6161515
wgkunst@wgkunst.nl
WG Kunst Amsterdam

WG Kunst is een culturele instelling met ANBI status die tentoonstellingen organiseert en kunsteducatieve projecten op het gebied van hedendaagse beeldende kunst.

De doelstelling van WG Kunst is het opwekken en vergroten van belangstelling voor beeldende kunst door op laagdrempelige wijze een breed publiek actief in aanraking te brengen met kunst.

De toegang tot de tentoonstellingen is gratis.

Openingstijden

Gedurende tentoonstellingsperiodes is WG Kunst geopend dinsdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur

Contact

WG Kunst
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28
1054 SP Amsterdam
Nederland
Tel: 020 6161515

www.wgkunst.nl
Routekaart
75 dagen geleden bijgewerkt

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Grafiek
  • Tekeningen

Stuur een bericht naar WG Kunst
Time: 0.046