Galerie Lytse Skientme

Expositie is afgelopen

Twee Koudumers en een Rotterdammer in Lytse Skientme

Tentoonstelling 12-08-2021 t/m 11-09-2021 > Koudum
Galerie Lytse Skientme Twee Koudumers en een Rotterdammer in Lytse Skientme
Galerie Lytse Skientme Twee Koudumers en een Rotterdammer in Lytse Skientme (2)
Galerie Lytse Skientme Twee Koudumers en een Rotterdammer in Lytse Skientme (3)
Cris Toala Olivares
Galerie Lytse Skientme Twee Koudumers en een Rotterdammer in Lytse Skientme (4)
Jentsje Fekkes
Galerie Lytse Skientme Twee Koudumers en een Rotterdammer in Lytse Skientme (5)
Peter Bühler
Vanaf 12 augustus is de laatste expositie van Galerie Lytse Skientme in 2021 te bekijken. Met deze expositie sluit de galerie haar vijfde expositieseizoen af. En het is een bijzondere expositie, waarin twee Koudumers en een Rotterdammer hun werk laten zien. De Koudumers zijn Jentsje Fekkes die het landschap van de zuidwesthoek van Friesland steeds abstracter schildert en diens buurman, de internationaal bekende fotograaf Cris Toala Olivares die spectaculaire Waddenfoto’s toont. Tussen het werk van de beide Koudumers staan de geestige en ingenieuze visobjecten van Rotterdammer Peter Bühler.

Jentsje Fekkes (1950) is geboren in It Heidenskip, het uitgestrekte land van wind en water. Het landschap is voor de al jaren in Koudum wonende schilder nog altijd een bron waaruit hij kan putten. Lange tijd heeft hij een realistische benadering van dat landschap gehad. In 2018 vroeg hij zich af of hij de ziel van dit landschap ook anders kon weergeven. Hij tracht nu meer tot de kern te komen en dat levert abstracter werk op, waarin hij zich laat meenemen met kleuren in vlakken en lijnen. Hij ontdekte dat de lijn een pure kracht is en dat past ook bij dit landschap.

Cris Toala Olivares is een bekroonde Ecuadoriaanse fotograaf, journalist en verhalenverteller die sinds kort in Koudum woont. Via zijn werk wil hij mensen inspireren om vanuit een ander perspectief naar hun omgeving te kijken, bijvoorbeeld via luchtfotografie. De afgelopen jaren reisde hij langs de Nederlandse, Duitse en Deense Waddenkust om te ontdekken hoe de eilanders samenleven met alles om zich heen. Om de essentie van het leven op de eilanden te begrijpen, kijkt Toala Olivares niet alleen als outsider naar de Wadden, maar ook als insider. Zo vindt hij een diepere betekenis en tegelijk verwondert hij zich over dingen die vanzelfsprekend zijn voor de bewoners. In de komende editie van National Geografic staan enkele van zijn Waddenfoto’s, maar hij laat er veel meer zien op de expositie in Galerie Lytse Skientme.

Peter Bühler (1973) is een voormalig stuurman, die nu in Rotterdam woont. Sinds een paar jaar stort hij zich op het maken van objecten, met name fantasierijke visobjecten. In zeeën, meren, rivieren, bossen en heidevelden zoekt hij hout waarin beweging zit en dat als vanzelf de vorm van een vis dicteert. Daarna vindt hij de rest en verandert vorm en functie: een koperen moertje van een generator wordt een vissenoog, grootmoeders tierelantijntjes een vissenkop, roestig prikkeldraad een staartvin. Daar zit voor hem het plezier: verschillende en onverwachte materialen en voorwerpen samenvoegen tot iets dat zo weg zwemt.

In deze expositie lijkt het een tegenstelling: de filosofie van de grond met het vlakke land van Friesland in de schilderijen van Jentsje Fekkes tegenover de vanuit de lucht beschouwende en kosmopolitische foto’s van Cris Toala Olivares. Maar wat hun werk in ieder geval gemeen heeft, zijn de lijnen en het kleurenspel. En op deze expositie natuurlijk de visobjecten van Peter Bühler, die verstild en met enige verwondering tussen hun kunstwerken door zwemmen.

De expositie met de foto’s van Cris Toala Olivares, de schilderijen van Jentsje Fekkes en de visobjecten van Peter Bühler is te zien in Galerie Lytse Skientme, Hoofdstraat 26 in Koudum van 12 augustus t/m 11 september 2021. De galerie is open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12 tot 17 uur en op afspraak.
Galerie Lytse Skientme Koudum
Galerie Lytse Skientme
(schilderij Ad Kling, 2021)
Galerie Lytse Skientme Koudum (2)
Galerie Lytse Skientme Koudum (3)
EXPOSITIE 2024
Galerie Lytse Skientme Koudum (4)
EXPOSITIE 2024

Galerie voor moderne kunst

Openingstijden

Donderdag, vrijdag en zaterdag 12.00-17.00 uur

Stuur een bericht naar Galerie Lytse Skientme




Time: 0.021