Stedelijk Museum Breda

Expositie is afgelopen

Power to the Models - Curated by Jan Hoek

Tentoonstelling 09-09-2020 t/m 29-11-2020 > Breda
Stedelijk Museum Breda Power to the Models - Curated by Jan Hoek
Coproductie Stedelijk Museum Breda & BredaPhoto

In Power to the Models draait fotograaf en curator Jan Hoek de machtsverhoudingen tussen fotograaf en model radicaal om. Niet de fotograaf, maar het model bepaalt het beeld. Jan Hoek onderzoekt de macht van de fotograaf en stel die ter discussie.

Jan Hoek exposeerde eerder in Nederland, China, Rusland en Amerika. Onder meer The New York Times en The Guardian schreven over zijn werk, waarin altijd een duidelijke rode draad valt te ontdekken. “Het gaat altijd over machtsverhoudingen, en de mensen aan de randen van de maatschappij. Het draait om mensen die om wat voor redenen dan ook niet helemaal mee mogen doen. Mijn vraag daarbij is altijd: hoe maak je van een outsider samen een insider?” (Jan Hoek)

Power to the Models laat een prikkelend alternatief zien voor de huidige praktijk. De tentoonstelling zet aan het denken over macht: zou die bij de fotograaf moeten liggen, of bij de mensen die hij of zij fotografeert? De modellen ontsnappen aan stereotypen en vooroordelen. Ze laten zien wat het betekent om jezelf te kunnen zijn.

We zijn eraan gewend dat de fotograaf de voorwaarden bepaalt voor een modeshoot of nieuwsreportage. De meeste beelden in de media - of die nou van slumbewoners, sekswerkers, supermodellen of politici zijn - worden gemaakt door fotografen uit de westerse wereld. Maar dat perspectief begint te veranderen.

Deze verandering is onderdeel van een maatschappelijke en politieke discussie over macht en diversiteit: wie bepaalt wie er in beeld komt, en op welke manier? Doordat de blik van de fotograaf bepalend is, kunnen die beelden rolbevestigend of stigmatiserend zijn. Ze staan vaak op gespannen voet met de eigenheid van mensen.

Om dat te doorbreken vroeg Jan Hoek (1984) elf modellen met uiteenlopende achtergronden om zichzelf te laten fotograferen op de manier zoals zij dat zelf willen. Ze bepalen zelf de keuze voor de fotograaf, de locatie, aankleding, visagie en presentatievorm. Hoek is curator van het project, maar de ideeën van de modellen staan voorop.

Deelnemers Power to the Models: Baqteria, Bruin Parry, Chiara Bardelli Nonino, Dick de Koning, Hatti Rees, Ismail Ilgun, Jyoti Weststrate, Lotte van Eijk, Mohan Verstegen, Sylvana Simons en DJ Tiësto.
Stedelijk Museum Breda Breda
Stedelijk Museum Breda Breda (2)
Stedelijk Museum Breda Breda (3)
Stedelijk Museum Breda Breda (4)

Over Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda is een modern en uitnodigend stadsmuseum dat openstaat voor ideeën, dialoog en samenwerking. Het brengt de stadsgeschiedenis tot leven en maakt eigenzinnige tentoonstellingen over geschiedenis en actuele beeldcultuur. In het stadsmuseum staat de wisselwerking tussen erfgoed, beeldende kunst en beeldcultuur centraal. Het museum komt voort uit Breda’s Museum en MOTI, Museum of The Image.

Wonderlijk weefsel
De openingstentoonstelling Wonderlijk weefsel verbindt achttiende-eeuwse religieuze kunst met hedendaagse digitale kunst. Het goddelijke van achttiende-eeuwse kazuifels en relieken wordt gespiegeld aan de invloed van big data en algoritmes. De Vlaamse fotograaf en kunstenaar Frederik Heyman realiseerde voor de tentoonstelling een zaalvullende hightech installatie met als titel Stratum.

Van kasteel tot station
In de vaste tentoonstelling Van kasteel tot station worden documenten, voorwerpen en kunstwerken uit de Collectie Breda getoond. Zoals het oudste stadsgezicht van Breda, het drieluik over ‘De Vlucht’ van 1940 van Dio Rovers en kostbare monstransen die een periode van vier eeuwen overbruggen. De topstukken vertellen het verhaal van Breda, vanaf de Middeleeuwen tot nu.

De Vrede van Breda
350 jaar geleden werd de Vrede van Breda ondertekend. De gelijknamige tentoonstelling belicht de vredesonderhandelingen en de beroemde tocht naar Chatham. Centraal staan de originele nieuwsprenten van Romeyn de Hooghe (1645 – 1708). Vier kunstenaars en striptekenaars hebben de prenten ingekleurd. Ze blazen daarmee het oude ambacht van ‘afsetten’ nieuw leven in.

Openingstijden

Openingstijden Stedelijk Museum Breda vanaf januari 2020:
Dinsdag t/m vrijdag 11.00 tot 17.00 uur
Zaterdag & zondag 10.00 tot 17.00 uur
Het museum is gesloten op maandagen.

Gratis toegang tot het museum: Museumkaarthouders, Bankgiro Loterij VIP-kaarthouders,
BredaPas, Pas Vrienden Stedelijk Museum Breda, ICOM, Vereniging Rembrandt, begeleiders
van mensen met een handicap, docenten die een schoolgroep begeleiden.

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Fotografie
  • Sculptuur

Stuur een bericht naar Stedelijk Museum Breda
Time: 0.041