Stedelijk Museum Breda

Expositie is afgelopen

Power to the Models - Curated by Jan Hoek

Tentoonstelling 09-09-2020 t/m 29-11-2020 > Breda
Stedelijk Museum Breda Power to the Models - Curated by Jan Hoek
Coproductie Stedelijk Museum Breda & BredaPhoto

In Power to the Models draait fotograaf en curator Jan Hoek de machtsverhoudingen tussen fotograaf en model radicaal om. Niet de fotograaf, maar het model bepaalt het beeld. Jan Hoek onderzoekt de macht van de fotograaf en stel die ter discussie.

Jan Hoek exposeerde eerder in Nederland, China, Rusland en Amerika. Onder meer The New York Times en The Guardian schreven over zijn werk, waarin altijd een duidelijke rode draad valt te ontdekken. “Het gaat altijd over machtsverhoudingen, en de mensen aan de randen van de maatschappij. Het draait om mensen die om wat voor redenen dan ook niet helemaal mee mogen doen. Mijn vraag daarbij is altijd: hoe maak je van een outsider samen een insider?” (Jan Hoek)

Power to the Models laat een prikkelend alternatief zien voor de huidige praktijk. De tentoonstelling zet aan het denken over macht: zou die bij de fotograaf moeten liggen, of bij de mensen die hij of zij fotografeert? De modellen ontsnappen aan stereotypen en vooroordelen. Ze laten zien wat het betekent om jezelf te kunnen zijn.

We zijn eraan gewend dat de fotograaf de voorwaarden bepaalt voor een modeshoot of nieuwsreportage. De meeste beelden in de media - of die nou van slumbewoners, sekswerkers, supermodellen of politici zijn - worden gemaakt door fotografen uit de westerse wereld. Maar dat perspectief begint te veranderen.

Deze verandering is onderdeel van een maatschappelijke en politieke discussie over macht en diversiteit: wie bepaalt wie er in beeld komt, en op welke manier? Doordat de blik van de fotograaf bepalend is, kunnen die beelden rolbevestigend of stigmatiserend zijn. Ze staan vaak op gespannen voet met de eigenheid van mensen.

Om dat te doorbreken vroeg Jan Hoek (1984) elf modellen met uiteenlopende achtergronden om zichzelf te laten fotograferen op de manier zoals zij dat zelf willen. Ze bepalen zelf de keuze voor de fotograaf, de locatie, aankleding, visagie en presentatievorm. Hoek is curator van het project, maar de ideeën van de modellen staan voorop.

Deelnemers Power to the Models: Baqteria, Bruin Parry, Chiara Bardelli Nonino, Dick de Koning, Hatti Rees, Ismail Ilgun, Jyoti Weststrate, Lotte van Eijk, Mohan Verstegen, Sylvana Simons en DJ Tiësto.

Stedelijk Museum Breda is het jongste stadsmuseum van Nederland. Het museum is een ideaal vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en de kunst van Breda en omgeving wil beleven en ontdekken.

Twee vaste tentoonstellingen ‘De Nassaus van Breda – Kasteel, stad en land’ en ‘Ambitie & Verlangen – Breda in de 19de eeuw’ bieden een frisse en actuele blik op de geschiedenis van de stad en streek. Dankzij de interactieve Familiesporen zijn deze presentaties ook echt de moeite waard voor jong en oud. Daarnaast toont het museum wisselende tentoonstellingen waarin hedendaagse kunstenaars en actuele thema’s in combinatie met historische onderwerpen centraal staan. Check voor het actuele aanbod de website stedelijkmuseum.nl

Openingstijden

Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag 11.00 tot 17.00 uur
Zaterdag & zondag 10.00 tot 17.00 uur
Het museum is gesloten op maandagen.

Gratis toegang:
Kinderen t/m 4 jaar
Museumkaart
VriendenLoterij VIP-kaart
Lidmaatschapskaart Vrienden Stedelijk Museum Breda
Rembrandtkaart
ICOM-kaart
BredaPas
Begeleiders van mensen met een handicap
Docenten die een schoolgroep begeleiden

Contact

Stedelijk Museum Breda
Boschstraat 22
4811 GH Breda
Nederland
Tel: 076 529 9900

www.stedelijkmuseumbreda.nl

8 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Stedelijk Museum Breda




Time: 0.019