Stedelijk Museum Breda

Expositie is afgelopen

Ziek & Gezond

Tentoonstelling 20-03-2020 t/m 25-10-2020 > Breda
Stedelijk Museum Breda Ziek & Gezond
In de Collectie Breda zitten veel verhalen verborgen over ziekte en gezondheid. Corona is niet de eerste besmettelijke ziekte die de samenleving treft. Met de archivarissen, archeologen en conservatoren van de stad zoeken we een jaar lang naar bijzondere objecten en documenten. Ook het Amphia Ziekenhuis doet mee.

Regelmatig komt een ander thema naar voren. Allereerst besteden we aandacht aan de ziekenzorg voor militairen en de medici in de stad, daarna focussen we op de gasthuizen en de ziekenhuizen. Ten slotte komen ziekten voorbij die eerder een groot deel van de Bredase bevolking hebben getroffen, zoals de pest, cholera, de Spaanse griep en TBC.

Ziek & Gezond in CollectieLab geeft een beeld van de medische geschiedenis van de stad. Naast het originele interieur van drogisterij Smagghe, recepten voor geneesmiddelen en foto’s van het militair hospitaal van de Koninklijke Militaire Academie tonen we ook instrumenten en zelfs menselijke resten.

'Dat sweer ick daer ick toe geordonneert oft toegelaten ben, dats surgyn te zyn inder stadt van Breda, om de gequetste ende gewonde persoonen te cureren ende haer wonden te ondersuecken.’ Chirurgijnseed Breda, 1590-1599
Dappere kinderen nemen met hun ouders een kijkje in het Bottenlab. En er is een familieroute met tekst en filmpjes die vertellen over de objecten.

Ziek & Gezond in CollectieLab wordt gemaakt door Stedelijk Museum Breda, Stadsarchief Breda en Team Erfgoed Gemeente Breda. Daarnaast hebben ook het Mobilisatiemuseum ‘Weest op uw Hoede', Nederlands Drukkerij Museum, Heemkundigmuseum Paulus van Daesdonk en Museum de Dorpsdokter stukken in bruikleen gegeven voor deze tentoonstelling.

Stedelijk Museum Breda is het jongste stadsmuseum van Nederland. Het museum is een ideaal vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en de kunst van Breda en omgeving wil beleven en ontdekken.

Twee vaste tentoonstellingen ‘De Nassaus van Breda – Kasteel, stad en land’ en ‘Ambitie & Verlangen – Breda in de 19de eeuw’ bieden een frisse en actuele blik op de geschiedenis van de stad en streek. Dankzij de interactieve Familiesporen zijn deze presentaties ook echt de moeite waard voor jong en oud. Daarnaast toont het museum wisselende tentoonstellingen waarin hedendaagse kunstenaars en actuele thema’s in combinatie met historische onderwerpen centraal staan. Check voor het actuele aanbod de website stedelijkmuseum.nl

Openingstijden

Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag 11.00 tot 17.00 uur
Zaterdag & zondag 10.00 tot 17.00 uur
Het museum is gesloten op maandagen.

Gratis toegang:
Kinderen t/m 4 jaar
Museumkaart
VriendenLoterij VIP-kaart
Lidmaatschapskaart Vrienden Stedelijk Museum Breda
Rembrandtkaart
ICOM-kaart
BredaPas
Begeleiders van mensen met een handicap
Docenten die een schoolgroep begeleiden

Contact

Stedelijk Museum Breda
Boschstraat 22
4811 GH Breda
Nederland
Tel: 076 529 9900

www.stedelijkmuseumbreda.nl

8 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Stedelijk Museum Breda




Time: 0.018