Stedelijk Museum Breda

Expositie is afgelopen

Peter Bouwmans - Wanneer het water stil is

Tentoonstelling 27-06-2020 t/m 31-01-2021 > Breda
Stedelijk Museum Breda Peter Bouwmans - Wanneer het water stil is
Met zijn schilderijen, tekeningen, installaties en performances onderzoekt Peter Bouwmans (1977, Goes) hoe de samenleving verandert. Vraagstukken rondom klimaatverandering, het neo kapitalistische systeem en de verdeling van welvaart zijn voor hem drijfveren om kunst te maken. Eerder was zijn abstracte en kleurrijke werk te zien in Raketstart en Practice of Living.

Stedelijk Museum Breda vroeg Bouwmans om een nieuw kunstwerk te maken speciaal voor op de binnenplaats van het museum. Als uitgangspunt hiervoor neemt hij een idee dat hem al veel langer fascineert: de stijging van de zeespiegel. Vroeger leerde Bouwmans dat als de dijken niet zouden bestaan, het water tot aan Breda zou komen.

Het resultaat is spectaculair te noemen: een indringend en duister bouwwerk, dat lijkt te zijn ingeklemd op de besloten binnenplaats. Daarmee - en met de bijbehorende soundscape – wil Bouwmans ons aan het denken zetten over de sociaalmaatschappelijke gevolgen van de waterstijging, en over hoe we omgaan met problemen die groter zijn dan onszelf.

Deze installatie maakt deel uit van Project Binnenruimte, een reeks waarbij we kunstenaars uit de regio nieuw werk laten maken op de binnenplaats van het museum. In 2019 maakte Margot Zweers voor de eerste editie de installatie Things seemed to be square. Deze reeks wordt afgewisseld met een tentoonstelling van bestaand werk van beeldhouwers uit de regio onder de titel Project Binnenplaats.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt de publicatie: Peter Bouwmans - Project Binnenruimte #2 in het Nederlands en Engels. Verkrijgbaar vanaf begin juli in de museumshop voor €4,95. Peter Bouwmans is tevens de aanstichter van 'De aandeelhoudersvergadering', een initiatief om samen met andere kunstenaars een front te maken voor de positie en noodzaak van kunst in de samenleving.

"De vraag is niet of het water komt, zelfs niet wanneer. Maar; Hoe leven wij als het water er is?"
Peter Bouwmans
Stedelijk Museum Breda Breda
Stedelijk Museum Breda Breda (2)
Stedelijk Museum Breda Breda (3)
Stedelijk Museum Breda Breda (4)

Over Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda is een modern en uitnodigend stadsmuseum dat openstaat voor ideeën, dialoog en samenwerking. Het brengt de stadsgeschiedenis tot leven en maakt eigenzinnige tentoonstellingen over geschiedenis en actuele beeldcultuur. In het stadsmuseum staat de wisselwerking tussen erfgoed, beeldende kunst en beeldcultuur centraal. Het museum komt voort uit Breda’s Museum en MOTI, Museum of The Image.

Wonderlijk weefsel
De openingstentoonstelling Wonderlijk weefsel verbindt achttiende-eeuwse religieuze kunst met hedendaagse digitale kunst. Het goddelijke van achttiende-eeuwse kazuifels en relieken wordt gespiegeld aan de invloed van big data en algoritmes. De Vlaamse fotograaf en kunstenaar Frederik Heyman realiseerde voor de tentoonstelling een zaalvullende hightech installatie met als titel Stratum.

Van kasteel tot station
In de vaste tentoonstelling Van kasteel tot station worden documenten, voorwerpen en kunstwerken uit de Collectie Breda getoond. Zoals het oudste stadsgezicht van Breda, het drieluik over ‘De Vlucht’ van 1940 van Dio Rovers en kostbare monstransen die een periode van vier eeuwen overbruggen. De topstukken vertellen het verhaal van Breda, vanaf de Middeleeuwen tot nu.

De Vrede van Breda
350 jaar geleden werd de Vrede van Breda ondertekend. De gelijknamige tentoonstelling belicht de vredesonderhandelingen en de beroemde tocht naar Chatham. Centraal staan de originele nieuwsprenten van Romeyn de Hooghe (1645 – 1708). Vier kunstenaars en striptekenaars hebben de prenten ingekleurd. Ze blazen daarmee het oude ambacht van ‘afsetten’ nieuw leven in.

Openingstijden

Openingstijden Stedelijk Museum Breda vanaf januari 2020:
Dinsdag t/m vrijdag 11.00 tot 17.00 uur
Zaterdag & zondag 10.00 tot 17.00 uur
Het museum is gesloten op maandagen.

Gratis toegang tot het museum: Museumkaarthouders, Bankgiro Loterij VIP-kaarthouders,
BredaPas, Pas Vrienden Stedelijk Museum Breda, ICOM, Vereniging Rembrandt, begeleiders
van mensen met een handicap, docenten die een schoolgroep begeleiden.

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Fotografie
  • Sculptuur

Stuur een bericht naar Stedelijk Museum Breda
Time: 0.043