Stedelijk Museum Breda

Expositie is afgelopen

Ruud van Empel – Voyage Pittoresque

Tentoonstelling 22-08-2020 t/m 01-11-2020 > Breda
Stedelijk Museum Breda Ruud van Empel – Voyage Pittoresque
Weelderige begroeiing in een oerwoud, vlinders in een veld met kleurrijke, bloeiende bloemen. De werken van Ruud van Empel (Breda, 1958) zijn wonderlijk en vervreemdend tegelijkertijd. Want hoe normaal het ook lijkt, Van Empel brengt dingen samen die in de werkelijkheid nooit samenkomen.

Van Empel gebruikt talloze door hemzelf gefotografeerde details van mensen, planten, dieren of voorwerpen om digitaal mee te knippen en plakken. Zijn ‘collages’ zijn vernuftig en realistisch, maar de beelden bestaan niet in het echt.

In het kader Ruimtemakers, een initiatief van de Gemeente Breda om de stad deze zomer te verlevendigen, nodigde Stedelijk Museum Breda Ruud van Empel uit om werk te presenteren in de buitenruimte. Van Empel maakte een keuze uit zijn ‘landschappen’ en toont in het museum en op drie buitenlocaties in de stad telkens een tweeluik uit deze reeks.

Locaties:
- Stedelijk Museum Breda
- Einde Speelhuislaan (t.o Station Breda)
- Hoek Bouwerijstraat/J.F.Kennedylaan
- Liniepark (hoek Lachappellestraat/Archimedesstraat)

De titel, Voyage Pittoresque, refereert aan de reizen die kunstenaars in voorgaande eeuwen door Europa maakten, ter afsluiting van hun opleiding of om inspiratie op te doen. Eenmaal thuis maakten ze fantasierijke composities van wat ze onderweg hadden gezien. Net als Van Empel creëerden ze kunstmatige beelden die ons uitnodigen om met andere ogen te kijken naar de wereld om ons heen.

Meer van Ruud van Empel zien? Het is nog even wachten, maar eind 2022 organiseert Stedelijk Museum Breda een grote overzichtstentoonstelling van Ruud van Empel.

Concept: Stedelijk Museum Breda en Ruud van Empel
Productie: Patricia Gevers
Uitvoering buitenlocaties: Cubord
Vertaling: John Edwards
Met dank aan: Gemeente Breda, Ruud van Empel
Stedelijk Museum Breda Breda
Stedelijk Museum Breda Breda (2)
Stedelijk Museum Breda Breda (3)
Stedelijk Museum Breda Breda (4)

Over Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda is een modern en uitnodigend stadsmuseum dat openstaat voor ideeën, dialoog en samenwerking. Het brengt de stadsgeschiedenis tot leven en maakt eigenzinnige tentoonstellingen over geschiedenis en actuele beeldcultuur. In het stadsmuseum staat de wisselwerking tussen erfgoed, beeldende kunst en beeldcultuur centraal. Het museum komt voort uit Breda’s Museum en MOTI, Museum of The Image.

Wonderlijk weefsel
De openingstentoonstelling Wonderlijk weefsel verbindt achttiende-eeuwse religieuze kunst met hedendaagse digitale kunst. Het goddelijke van achttiende-eeuwse kazuifels en relieken wordt gespiegeld aan de invloed van big data en algoritmes. De Vlaamse fotograaf en kunstenaar Frederik Heyman realiseerde voor de tentoonstelling een zaalvullende hightech installatie met als titel Stratum.

Van kasteel tot station
In de vaste tentoonstelling Van kasteel tot station worden documenten, voorwerpen en kunstwerken uit de Collectie Breda getoond. Zoals het oudste stadsgezicht van Breda, het drieluik over ‘De Vlucht’ van 1940 van Dio Rovers en kostbare monstransen die een periode van vier eeuwen overbruggen. De topstukken vertellen het verhaal van Breda, vanaf de Middeleeuwen tot nu.

De Vrede van Breda
350 jaar geleden werd de Vrede van Breda ondertekend. De gelijknamige tentoonstelling belicht de vredesonderhandelingen en de beroemde tocht naar Chatham. Centraal staan de originele nieuwsprenten van Romeyn de Hooghe (1645 – 1708). Vier kunstenaars en striptekenaars hebben de prenten ingekleurd. Ze blazen daarmee het oude ambacht van ‘afsetten’ nieuw leven in.

Openingstijden

Openingstijden Stedelijk Museum Breda vanaf januari 2020:
Dinsdag t/m vrijdag 11.00 tot 17.00 uur
Zaterdag & zondag 10.00 tot 17.00 uur
Het museum is gesloten op maandagen.

Gratis toegang tot het museum: Museumkaarthouders, Bankgiro Loterij VIP-kaarthouders,
BredaPas, Pas Vrienden Stedelijk Museum Breda, ICOM, Vereniging Rembrandt, begeleiders
van mensen met een handicap, docenten die een schoolgroep begeleiden.

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Fotografie
  • Sculptuur

Stuur een bericht naar Stedelijk Museum Breda




Time: 0.038