Stedelijk Museum Breda

Expositie is afgelopen

Helen Vergouwen - Evenwicht in cortenstaal

Tentoonstelling 20-03-2021 t/m 31-01-2022 > Breda
Stedelijk Museum Breda Helen Vergouwen - Evenwicht in cortenstaal
Vanaf dit voorjaar staan op de binnenplaats van het museum een aantal abstracte sculpturen van Helen Vergouwen (Rucphen, 1960). Met hun matte, roestkleurige ‘huid’ als gemene deler tonen ze hoe Vergouwen een beperkte set minimalistische vormen combineert in steeds verrassende, ritmische composities.

Perfect evenwicht
De eenvoud van de monumentale werken is misleidend. Vergouwen streeft naar evenwicht in alle opzichten: tussen dicht en open, dik en dun, groot en klein, horizontaal en verticaal, rond en recht, vol en leeg. Kenmerkend is haar aandacht voor dat wat er niet is. De open ruimte speelt net zo goed mee als de vaste volumes en ontstaat er interactie tussen zichtbare en niet-zichtbare vormen. Via de doorkijkjes weerspiegelt niet alleen de omgeving maar komt ook licht binnen: doordat sommige oppervlakken oplichten en andere in de schaduw blijven, wordt de structuur– al naar gelang de stand van de zon – steeds op een andere manier benadrukt.

De onderlinge verhouding van de open en gesloten vormen roept ook emoties op. Waar brede lijnen dicht bij elkaar komen, kan een gevoel van overweldiging of beklemming ontstaan, terwijl de openheid op andere plekken juist bevrijdend werkt. Maar in alles voel je de rust, het resultaat van Vergouwens voortdurend streven naar een perfect evenwicht.

Ontstaansproces
In de vitrine bij de patio is te zien hoe Vergouwen inspiratie vindt in gebouwen, plattegronden, interieurs, kortom alles waarin zij een interessante geometrische compositie ontdekt. De snelle notities in haar zakschetsboekje vertaalt ze naar een meer gedetailleerde tekening en vervolgens naar een schaalmodel, dat ze op groot formaat uitwerkt in cortenstaal.

Het stigma van staal
Dit type staal is Vergouwens favoriete materiaal. Het is weerbestendig, maar de tijd graveert steeds nieuwe structuren en lijnen in het ruwe oppervlak. Door de fysieke kracht die de bewerking ervan vereist, geldt staal als typisch mannelijk. Vergouwen heeft zich altijd tegen dat stigma verzet. Het smelten, lassen en buigen ziet zij juist als de essentie van het maakproces.

‘Ik maak niet wat ik ken, maar dat wat ik niet ken. Met vormen die vervreemdend werken, niet direct te duiden zijn en daardoor ook mij verrassen.’ – Helen Vergouwen
Project Binnenplaats
Tijdens Project Binnenplaats is de binnenplaats van het museum een halfjaar lang beeldentuin. Voor elke editie toont een beeldhouwer uit de regio bestaand werk. Het museum biedt hiermee een podium aan kunstenaars die een oeuvre hebben opgebouwd. Het afgelopen jaar was de tentoonstelling Niels Lous - Denkbeelden onderdeel van deze reeks beeldententoonstellingen op de binnenplaats van het museum.

Over Helen Vergouwen
Helen Vergouwen volgt van 1984 tot 1990 de opleiding tot beeldhouwer aan de Bredase Academie voor Beeldende Kunst St. Joost. Ze voelt zich aangetrokken tot het minimalistische werk van onder meer Richard Deacon, Donald Judd en Sol LeWitt en de abstractie van schilders als Mark Rothko en Piet Mondriaan. Ook ontdekt zij de geometrische vormentaal van Ad Dekkers. Vergouwen is in het bijzonder geïnteresseerd in de ‘huid’ van de materialen waarmee ze werkt. Haar eindwerk bestaat uit kartonnen sculpturen die ze beschildert met dunne lagen olieverf, net zolang tot de huid van het object haar bevalt. Tijdens haar academietijd woont Vergouwen in Gorinchem, waar ze samenwerkt met de schilder Arie Brinkman. Zijn uitspraak ‘Het kunstwerk stelt niets voor, het stelt louter zichzelf voor’ wordt haar motto.
Dat haar sculpturen volledig tot hun recht komen in de buitenlucht is voor Vergouwen aanleiding om alleen nog in cortenstaal te werken. Behalve permanent in de openbare ruimte zijn haar stalen beelden ook regelmatig te zien op tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Over de jaren heeft zij een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Zij bewijst daarmee dat je vanuit de zelfgekozen beperking in materiaal, stijl en vorm een ruimte kunt creëren om te blijven variëren en verrassen.
Stedelijk Museum Breda Breda
Stedelijk Museum Breda Breda (2)
Stedelijk Museum Breda Breda (3)
Stedelijk Museum Breda Breda (4)

Over Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda is een modern en uitnodigend stadsmuseum dat openstaat voor ideeën, dialoog en samenwerking. Het brengt de stadsgeschiedenis tot leven en maakt eigenzinnige tentoonstellingen over geschiedenis en actuele beeldcultuur. In het stadsmuseum staat de wisselwerking tussen erfgoed, beeldende kunst en beeldcultuur centraal. Het museum komt voort uit Breda’s Museum en MOTI, Museum of The Image.

Wonderlijk weefsel
De openingstentoonstelling Wonderlijk weefsel verbindt achttiende-eeuwse religieuze kunst met hedendaagse digitale kunst. Het goddelijke van achttiende-eeuwse kazuifels en relieken wordt gespiegeld aan de invloed van big data en algoritmes. De Vlaamse fotograaf en kunstenaar Frederik Heyman realiseerde voor de tentoonstelling een zaalvullende hightech installatie met als titel Stratum.

Van kasteel tot station
In de vaste tentoonstelling Van kasteel tot station worden documenten, voorwerpen en kunstwerken uit de Collectie Breda getoond. Zoals het oudste stadsgezicht van Breda, het drieluik over ‘De Vlucht’ van 1940 van Dio Rovers en kostbare monstransen die een periode van vier eeuwen overbruggen. De topstukken vertellen het verhaal van Breda, vanaf de Middeleeuwen tot nu.

De Vrede van Breda
350 jaar geleden werd de Vrede van Breda ondertekend. De gelijknamige tentoonstelling belicht de vredesonderhandelingen en de beroemde tocht naar Chatham. Centraal staan de originele nieuwsprenten van Romeyn de Hooghe (1645 – 1708). Vier kunstenaars en striptekenaars hebben de prenten ingekleurd. Ze blazen daarmee het oude ambacht van ‘afsetten’ nieuw leven in.

Openingstijden

Openingstijden Stedelijk Museum Breda vanaf januari 2020:
Dinsdag t/m vrijdag 11.00 tot 17.00 uur
Zaterdag & zondag 10.00 tot 17.00 uur
Het museum is gesloten op maandagen.

Gratis toegang tot het museum: Museumkaarthouders, Bankgiro Loterij VIP-kaarthouders,
BredaPas, Pas Vrienden Stedelijk Museum Breda, ICOM, Vereniging Rembrandt, begeleiders
van mensen met een handicap, docenten die een schoolgroep begeleiden.

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Fotografie
  • Sculptuur

Stuur een bericht naar Stedelijk Museum Breda
Time: 0.053