Stedelijk Museum Breda

Expositie is afgelopen

Open Monumentendagen 11 en 12 september

Tentoonstelling 11-09-2021 t/m 12-09-2021 > Breda
Stedelijk Museum Breda Open Monumentendagen 11 en 12 september
Achter de deuren van Het Weeshuys aan het Kloosterplein bevindt zich een goed bewaard geheim: de twee 18de-eeuwse stijlkamers. Ze worden zelden opengesteld voor publiek maar voor Open Monumentendag kun je ze bezoeken.

Geschiedenis Het Weeshuys
Al in 1602 nam ds. Henricus Boxhorn het initiatief om een weeshuis te stichten voor de protestantse wezen in de stad. Tot de komst van het weeshuis werden protestantse weeskinderen vaak opgenomen in katholieke pleeggezinnen en dat was in die tijd niet wenselijk. Het Burgerweeshuis werd ondergebracht in het voormalige klooster van de Zwarte Zusters aan de Oude Vest. De dagelijkse gang van zaken lag in handen van de binnenvader en -moeder’, terwijl de bestuurs- en financiële zaken werden geregeld door de regenten en regentessen. In de tweede helft van de 18de eeuw werden de stijlkamers vormgegeven waar zij hun vergaderingen konden houden. De ornamenten en beschilderingen geven het aanzien dat zij hadden weer.

Rijk versierde interieurs
Toen het pand aan het eind van de 19de eeuw werd gerenoveerd zijn de rijkversierde interieurs vrijwel in zijn geheel teruggeplaatst. De regentenkamer heeft o.a. goudleren behang, een decoratief plafond en een schouw met wapenschild, typisch voor de Régence-stijl uit die tijd. Ook het plafond en de schouw van de regentessenkamer zijn rijkelijk versierd. In deze ruimte bevinden zich grote wandschilderingen van de Bredase kunstenaar Jan Hendrik Fredriks uit 1787, die als kleine jongen opgegroeide in Het Weeshuys.

Bezoek en rondleiding
Het Weeshuys is in combinatie met een rondleiding te bezoeken. De rondleidingen, in kleine groepen, vinden ieder heel en ieder half uur plaats. Om 10:00 uur start de eerste rondleiding, de laatste is om 16:30 uur. Tijdens de toer kom je meer te weten over de geschiedenis van Het Weeshuys, de voorgevel van het pand en uiteraard over de ornamenten en beschilderingen in beide stijlkamers. Pak deze unieke kans en boek hier een rondleiding.

Stedelijk Museum Breda
Ons museum is tijdens de Open Monumentendagen uiteraard ook open voor bezoek. Het poortgebouw, de foyer en de shop zijn vrij toegankelijk. Voor de patio en de tentoonstellingszalen is een geldig museumticket nodig. Bij een bezoek aan het poortgebouw lees je over het oude mannenhuis dat hier enkele decennia geleden gevestigd was en waarvan de contouren nog altijd zichtbaar zijn. Anders dan voorgaande jaren is de patio deze keer niet gratis te bezoeken.
Stedelijk Museum Breda Breda
Stedelijk Museum Breda Breda (2)
Stedelijk Museum Breda Breda (3)
Stedelijk Museum Breda Breda (4)

Over Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda is een modern en uitnodigend stadsmuseum dat openstaat voor ideeën, dialoog en samenwerking. Het brengt de stadsgeschiedenis tot leven en maakt eigenzinnige tentoonstellingen over geschiedenis en actuele beeldcultuur. In het stadsmuseum staat de wisselwerking tussen erfgoed, beeldende kunst en beeldcultuur centraal. Het museum komt voort uit Breda’s Museum en MOTI, Museum of The Image.

Wonderlijk weefsel
De openingstentoonstelling Wonderlijk weefsel verbindt achttiende-eeuwse religieuze kunst met hedendaagse digitale kunst. Het goddelijke van achttiende-eeuwse kazuifels en relieken wordt gespiegeld aan de invloed van big data en algoritmes. De Vlaamse fotograaf en kunstenaar Frederik Heyman realiseerde voor de tentoonstelling een zaalvullende hightech installatie met als titel Stratum.

Van kasteel tot station
In de vaste tentoonstelling Van kasteel tot station worden documenten, voorwerpen en kunstwerken uit de Collectie Breda getoond. Zoals het oudste stadsgezicht van Breda, het drieluik over ‘De Vlucht’ van 1940 van Dio Rovers en kostbare monstransen die een periode van vier eeuwen overbruggen. De topstukken vertellen het verhaal van Breda, vanaf de Middeleeuwen tot nu.

De Vrede van Breda
350 jaar geleden werd de Vrede van Breda ondertekend. De gelijknamige tentoonstelling belicht de vredesonderhandelingen en de beroemde tocht naar Chatham. Centraal staan de originele nieuwsprenten van Romeyn de Hooghe (1645 – 1708). Vier kunstenaars en striptekenaars hebben de prenten ingekleurd. Ze blazen daarmee het oude ambacht van ‘afsetten’ nieuw leven in.

Openingstijden

Openingstijden Stedelijk Museum Breda vanaf januari 2020:
Dinsdag t/m vrijdag 11.00 tot 17.00 uur
Zaterdag & zondag 10.00 tot 17.00 uur
Het museum is gesloten op maandagen.

Gratis toegang tot het museum: Museumkaarthouders, Bankgiro Loterij VIP-kaarthouders,
BredaPas, Pas Vrienden Stedelijk Museum Breda, ICOM, Vereniging Rembrandt, begeleiders
van mensen met een handicap, docenten die een schoolgroep begeleiden.

  • Schilderkunst
  • Beeldhouwkunst
  • Fotografie
  • Sculptuur

Stuur een bericht naar Stedelijk Museum Breda
Time: 0.027