Stedelijk Museum Breda

Expositie is afgelopen

Filmprogramma Vanwege Vincent

Tentoonstelling 18-12-2021 t/m 03-07-2022 > Breda
Stedelijk Museum Breda Filmprogramma Vanwege Vincent
In het kader van de tentoonstelling Vanwege Vincent – De geboortestreek van Van Gogh als inspiratie is op onderstaande data een filmprogramma te zien in het auditorium van het museum, met werken van kunstenaars die in film reageren op het werk en leven van Van Gogh.

Data filmvertoning:
18, 19, 26 december
8, 23 januari
5 februari
6, 20, 30 maart
2, 23 april

De films worden op deze dagen doorlopend vertoond gedurende de openingstijden van het museum. Het filmprogramma is toegankelijk op vertoon van je entreeticket. Reserveren is niet nodig.

Over de films:

Nynke Deinema
De nieuwe aardappeleters, 2011,
dubbelprojectie DV-PAL 4:3 overgezet op 16:9, lengte: 8:033 min.

Wie zou Van Gogh vandaag de dag kiezen als model voor zijn aardappeleters? Met deze vraag als uitgangspunt maakte Nynke Deinema een portret van de Oost-Europese seizoenarbeiders die op de kwekerijen rondom Zundert werken en op campings worden ondergebracht. In veel schilderijen legde Van Gogh de nadruk op de handen van arbeiders om hun harde leefomstandigheden te verbeelden. Deinema vertelt via de handen van haar personages een verhaal over mensen die een onmisbare maar ook onzichtbare plek innemen in onze maatschappij.

Rachel Gruijters
When Yellow Gets Blue,
2021 single-channel video, HD, kleur, 1.85:1, stereo, Engels lengte: 11:00 min.

Vincent schilderde niet zozeer de natuur zelf, maar zijn mentale ervaring ervan. Met dit gegeven ging Rachel Gruijters aan het werk. In When Yellow Gets Blue verbeeldt zij een wandeling die langzaam overgaat in een reis door gedachten en dromen. In Zundert nam zij natuurgeluiden op en maakte hier een hypnotiserende soundtrack van. De geluiden blijken uiteindelijk de melodie van een lied, gezongen door de kunstenaar zelf. Dat Gruijters zich graag laat inspireren door de melodramatische sfeer van oude Hollywoodfilms is hier goed zichtbaar.

Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis
The Mother Of All Failure (previewversie), 2021, HD video, kleur, 1920 x 1080, stereo, lengte: 06:45 min.
Collectie Kunstfonds Vincent van GoghHuis
Courtesy: Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis, Andriesse – Eyck Galerie, Amsterdam
Mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds, Van Gogh AiR

In The Mother Of All Failure lopen twee figuren door de prachtige landschappen van landgoed De Moeren, nabij Zundert. De langste van de twee houdt een hardop uitgesproken innerlijke monoloog over het eigen slachtofferschap en de rol die de kleinere daarin zou hebben. We kijken naar een aangrijpende, pijnlijke en tegelijkertijd ook humoristische opeenvolging van scenes, zonder ontknoping. Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis onderzoeken in dit kostuumdrama hoe trauma en familiedrama drijvende krachten kunnen zijn voor het kunstenaarschap. Zij leefden zich in in de jonge Vincent, die zich vaak onbegrepen en miskend moet hebben gevoeld. Dit bracht bij henzelf ook verdrongen jeugdtrauma’s naar boven, die ze in deze film hebben verwerkt.

Stedelijk Museum Breda is het jongste stadsmuseum van Nederland. Het museum is een ideaal vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en de kunst van Breda en omgeving wil beleven en ontdekken.

Twee vaste tentoonstellingen ‘De Nassaus van Breda – Kasteel, stad en land’ en ‘Ambitie & Verlangen – Breda in de 19de eeuw’ bieden een frisse en actuele blik op de geschiedenis van de stad en streek. Dankzij de interactieve Familiesporen zijn deze presentaties ook echt de moeite waard voor jong en oud. Daarnaast toont het museum wisselende tentoonstellingen waarin hedendaagse kunstenaars en actuele thema’s in combinatie met historische onderwerpen centraal staan. Check voor het actuele aanbod de website stedelijkmuseum.nl

Openingstijden

Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag 11.00 tot 17.00 uur
Zaterdag & zondag 10.00 tot 17.00 uur
Het museum is gesloten op maandagen.

Gratis toegang:
Kinderen t/m 4 jaar
Museumkaart
VriendenLoterij VIP-kaart
Lidmaatschapskaart Vrienden Stedelijk Museum Breda
Rembrandtkaart
ICOM-kaart
BredaPas
Begeleiders van mensen met een handicap
Docenten die een schoolgroep begeleiden

Contact

Stedelijk Museum Breda
Boschstraat 22
4811 GH Breda
Nederland
Tel: 076 529 9900

www.stedelijkmuseumbreda.nl

8 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Stedelijk Museum Breda




Time: 0.019