Kunstkamer HollandHuis

Expositie is afgelopen

Marcel van Tienen - Kijk

Tentoonstelling 25-03-2023 t/m 22-04-2023 > Scherpenisse
Kunstkamer HollandHuis Marcel van Tienen - Kijk
Marcel van Tienen - Kijk
Zijn eerste officiële stappen qua kunst heeft hij gezet op de kunstacademie St Joost Breda waar hij in 1972 is afgestudeerd.
Vervolgens is hij grafisch ontwerper aan de slag gegaan. Tot zijn dertigste, daarna heeft hij het roer radicaal omgegooid.
Hij had er gewoon geen zin meer in. Hij wilde meer de vrije kant op van de kunst, want als ontwerper ben je toch gebonden aan de eisen van je opdrachtgever.
Hij heeft toen met veel plezier een aantal jaren modeltekenen gevolgd bij het CKB in Bergen op Zoom. Vervolgens is hij naar de Kunstacademie in Schoten gegaan. Daar is hij vrij traditioneel begonnen met schilderen om na een lange weg, die nog steeds loopt, hier te laten zien waar hij nu mee bezig is.

De schilders die hem hebben geïnspireerd zijn Rik Wouters, Rik Slabbinck, Piet Raemdonck, Roger Raveel, Kees Verwey, Richard Diebenkorn, Ernst Ludwig Kirchner, Mark Kennes, Rainer Fetting, Robert Tadeusz, Georg Baselitz, Willem de Kooning, Victor van de Lande

Marcel laat in zijn recente werk de andere weg zien die hij is ingeslagen. "In tegenstelling tot mijn eerdere werk, dat heel dicht bij de realiteit lag, vertaal ik nu wat ik waarneem naar mijn eigen werkelijkheid. Het is eigenlijk een vereenvoudiging van die realiteit, tot wat voor mij de essentie is. In die zoektocht spelen kleur en compositie een hoofdrol".
Je mag Van Tienen een perfectionist noemen, hoewel toeval een grote rol speelt bij het tot stand komen van zijn werk.?
Ouder worden is ook loslaten en je niets meer aantrekken van wat anderen van je vinden. Bij Van Tienen is het precies zo. Het figuratieve werk van vroeger heeft plaats gemaakt voor meer abstracte vlakken. ,,Het is ook een kwestie van durven." Het past bij de nieuwe weg die hij is ingeslagen. ,,Ik vertaal de realiteit naar mijn eigen werkelijkheid.”
Van Tienen werkt in series, rond bepaalde thema’s. Olieverf verwisselde hij voor acryl, omdat dat sneller droogt. ,,Ik werk snel. Veel ontstaat laag voor laag. Het begint vaak met een houtskoolachtige schets. Ik maak geen voorstudies. Het is gelijk beginnen. Als een mooi stuk in een schilderij niet in de compositie past, dan is het: weg ermee. Daar moet je resoluut in zijn. Het moeilijkste van schilderen is je eigen tekortkomingen durven zien.”

Marcel van Tienen
expositie “KIJK”
25 maart tot en met 22 april
iedere zaterdag van 10u tot 16.30u geopend (gratis entree)
Kunstkamer
Laban Deurloostraat 28
Scherpenisse
Kunstkamer HollandHuis Scherpenisse
Kunstkamer HollandHuis Scherpenisse (2)
Kunstkamer HollandHuis Scherpenisse (3)

OVER DE KUNSTKAMER
Na de watersnoodramp gebouwd als dorpshuis; als plek van samenkomst.
En dat is het nog steeds.
Als Kunstkamer; een warme gemoedelijke broedplaats voor kunst en cultuur.
Workshops, muziek, theater, winkel en altijd een doorlopende expositie.

Openingstijden

iedere zaterdag van 10.00u tot 16.30u
en bij activiteiten

Contact

Kunstkamer HollandHuis
Laban Deurloostraat 28
4694BR Scherpenisse
Nederland
Tel: 0612811824

www.kkhh.nl

18 dagen geleden bijgewerkt

Stuur een bericht naar Kunstkamer HollandHuis




Time: 0.018