Over het werk

Hannah van Schelven werd geboren in 1951 te Hengelo (O) en heette toen Annelous van Schelven. Als 6 jarig meisje werkte zij in het atelier van de Hengelose kunstenaar Riemko Holtrop. Daarna volgde zij cursussen in de School voor Scheppende Handen. Na een leraressenopleiding kinderverzorging, opvoeding en handenarbeid deed zij ruime ervaring op in het brede gebied van gezondheidszorg en welzijnswerk. Daarnaast volgde zij diverse cursussen zowel bij Artibus in Utrecht als bij het Creatief Centrum in Deventer.
In Mozambique gaf zij, naast haar ondersteundende werk bij de dienst sociale actie, les in kinderverzorging en handenarbeid.
De periode in Mozambique (en in mindere mate haar reizen naar Algerije en Burkina Faso) inspireerde haar werk in kleurstelling en vormgeving. Zij voelt zich geïnspireerd door groten zoals Picasso, de Mozambikaanse kunstenaar Malangatane en Corneille, die zich eveneens door zijn reizen naar Afrika heeft laten inspireren.
Bij terugkomst in Nederland besloot zij Beleid en Management van de Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit te studeren en werkte zij binnen de patiënten- en gehandicaptenbeweging.
Tijdens een—toevallig gekozen—cursus ‘Groot schilderen met acryl’ sloeg de vonk opnieuw over. Er ontvlamde een passie voor het beeldend verwoorden. Met deze ontdekkingsreis is zij nog steeds bezig. Sindsdien gebruikt zij de naam Hannah.
In haar werk variërend van geheel abstracte tot gestileerde figuratieve kunst probeert zij het hierboven beschreven proces in schilderijen en objecten te verbeelden.

Hannah maakt soms vogels. Vogels kunnen vliegen. Als zij schildert noemt zij ze vaak paradijsvogels. Paradijsvogels zijn voor haar metaforen voor vreugde en blijheid die je voor jezelf kunt scheppen, ook in moeilijke tijden. “Vogels staan voor blijheid, vrolijkheid, eigen regievoering en vrijheid en dat wil zij eigenlijk visualiseren. Zij maakt haar eigen vogels omdat zij het belangrijk vindt om zelf, maar ook voor andere mensen de mogelijkheid tot vliegen, die de vogels uitbeelden, te kunnen realiseren. De vogels komen op verschillende manieren terug. Daarnaast maakt zij vogels van afvalmateriaal en van keramiek, in verschillende vormen en gedaanten.
Vogels zijn niet het enige thema, daarnaast zijn er nog vele andere thema’s te ontdekken.
Naast haar eigen werk begeleidt zij kinderen en volwassenen in hun creatieve proces.

Bij het tweede filmpje verschijnt Hannah direct na het begin. Het filmpje kondigt eerst Marie Louise Minke aan. Direct daarna komt Hannah

Biografie
* International Contemporary Artist Vol II ICA Publishing 2011
* Hans Poolman, 75 jaar vrijheid Beeldentuin Witharen 2020
* International Cultural Management ART FOR PEACE 2023