Willem Overtoom

Willem Overtoom Leiden
Gracht rond Angkor Wat, de hoofdtempel van Angkor (heilig) de hoofdstad van het machtige Khmer rijk dat van 802-1431in Zuidoost-Azië heerste. Angkor Wat werd in de vroege 12e eeuw gebouwd. De gracht is rondom 1500 m lang en 250 m breed.
Willem Overtoom Leiden (2)
Landschap belicht door een spot van God aan de kust bij de aanlegplaats van de veerboot Rampa Galetta Gonzalo bij Chaitèn in het diepe zuiden van Chili.
Willem Overtoom Leiden (3)
Boeddha's in Ratsavoravihanh tempel (het grafkoetshuis) van Wat Xieng Thong in Luang Prabang de oude hoofdstad van Laos.
Willem Overtoom Leiden (4)
Een klein meisje, in de schaduw van hitte, in een zijstraatje van Escala dos Guindas bij 'The Bridge' in Porto, Portugal..
Mamma en oma renden naar huis om voor de hitte van de dag te vluchten. Je ziet ze in hun voordeur inschieten. Het kleine dikkertje kon niet loskomen van de smartphone van haar moeder.

De foto’s van Willem Overtoom zijn tijdloze, autonome beelden die geen onderschrift behoeven. Het werk valt niet onder de sociale, foto journalistieke of documentaire fotografie. Zijn benadering is meer die van een schilder dan van een fotograaf. Het schilderachtige karakter van zijn werk is zo sterk dat je soms het idee krijgt naar een heus schilderij te kijken.
Overtoom toont zich daarin een colorist pur sang, een fotokunstenaar.
Door de keuze van het standpunt, het uit kaderen en de compositie overtreft de foto de werkelijkheid. De esthetische beelden herinneren ons aan de verloren gewaande schoonheid om ons heen. De woorden van K. Schippers zijn van toepassing op zijn foto’s: Jij hebt de dingen niet nodig om te kunnen zien, de dingen hebben jou nodig om gezien te worden.
Hij doet dit met eenvoudige middelen, manipuleert niet, en kiest zijn uitsneden alleen zo, dat slechts de essentie overblijft. Alles in harmonie. Zijn werken doen daardoor boeddhistisch aan. Bij een tentoonstelling in de galerie van de kunstacademie in Kuala Lumpur (MAL), werd zelfs ronduit gezegd, dat hij zulke foto's niet gemaakt kon hebben, omdat hij geen Aziaat is. Een regelrecht compliment.
Christine Elkhuizen
  • Fotografie

Stuur een bericht naar Willem Overtoom