Anne-Mieke Boonstra is conceptueel kunstenaar

Anne-Mieke Boonstra (Doorn, 1958)

Meester boekbinder
Anne-Mieke Boonstra raakte als kind al geboeid door kunst. In haar tienerjaren maakte en verkocht ze pentekeningen. Ze bracht haar jeugd door in Middelburg. Een vriend van haar broer werkte in een handboekbinderij. Dat fascineerde haar. In de jaren tachtig volgde ze een vierjarige opleiding tot meester handboekbinder bij ‘t Ambachthuys in Den Haag. Ze startte haar boekbinderij in Nieuw-Vennep en gaf workshops.

Aanvankelijk werkte ze als traditioneel boekbinder. Nu maakt ze uitsluitend nog unica, zoals gastenboeken en fotoalbums in opdracht voor bijvoorbeeld een huwelijk in Soest, een luxe hotel in IJsland of voor de opening van het Industrieel Museum in Sas van Gent door het koninklijk paar.

Kunstenares
Anne-Mieke Boonstra woont en werkt alweer een eeuwigheid in Apeldoorn. Ruim tien jaar geleden pakte ze haar kunstenaarschap weer op. Papier en boeken speelden aanvankelijk een belangrijke rol in haar kunst. Met haar project ‘Shredded’, een serie getransformeerde boeken, oogstte ze veel lof. Ze maakt echter gebruik van verschillende materialen, disciplines en technieken. Ze maakt grafisch werk, ze schildert en ze maakt bijzondere objecten. Inmiddels werkt ze projectmatig en maakt ze series kunstwerken rond een thema.

Conceptuele kunst
Aan de basis van de kunstwerken van Anne-Mieke Boonstra staat altijd een concept, een idee, dat pas naderhand tot een kunstvorm vermaakt wordt als het idee volledig is uitgekristalliseerd.

Het verborgene
Meerdere aspecten komen geregeld bij Anne-Mieke Boonstra terug, zoals herhaling, ritme. Maar vooral het verborgene, figuurlijk maar vaak letterlijk. De beschouwer moet daarnaar op zoek. Wat zie ik? Nee, de vraag is: wat zie ik niet? En zoals altijd bij haar, zit alles vol verborgen anekdotes, boodschappen, vragen en verhalen. Levendig of dodelijk serieus.

Anne-Mieke Boonstra
Gardenierslaan 43
7314 CT Apeldoorn
055 378 29 63
063 038 83 37
info@boekenkunst.nl
www.annemiekeboonstra.nl

Lid Stichting Ateliers Apeldoorn

Geef hier een (openbare) reactie op het werk van Anne-Mieke Boonstra


Anne-Mieke Boonstra Curriculum Vitae
Anne-Mieke Boonstra