Ik ben Barbara van den Berg (Nederland, 1978) een beeldend kunstenaar met atelier in Amsterdam. Ik maak figuratieve (digitale) collages, mixed media kunstwerken en schilderijen.

In Den Bosch heb ik Visuele Communicatie gestudeerd en in 2003 ben ik afgestudeerd aan de Hoge School voor Kunst en Vormgeving, nu St. Joost. Ik werkte 7 jaar als grafisch ontwerper en illustrator en daarna heb ik me volledig op de kunst gericht.
Ik word vertegenwoordigd door MPV Gallery in 's-Hertogenbosch, Miva Gallery in Zweden en Kroon gallery in Den Haag.

Op jonge leeftijd was ik al gefascineerd door het gedrag van mensen. Als kind leefde ik in een bijna eeuwige staat van observatie, voortdurend om me heen kijkend: hoe we ons verhouden tot elkaar, hoe tonen mensen hun gevoelens? Hoe leggen we contact met de ander? Ik wilde begrijpen en uitdrukken wat ik zag en voelde, ik deed dit vooral door te tekenen en schilderen op zeer jonge leeftijd.
Later uitte zich dat in het maken van kunstwerken van mensen gegroepeerd op zoek naar contact. Iedereen schreeuwt om aandacht, maar niemand ziet de ander echt. Je voelt wrijving tussen wat we aan de buitenkant laten zien en wat we aan de binnenkant voelen. Ik speel met deze paradox, met heldere, levendige kleuren die de schijn van geluk en feest verlaten.
Toen ik twee dochters kreeg, werd ik geïnspireerd door hun onuitputtelijke verbeeldingskracht en nieuwsgierigheid naar de wereld. Ze zijn zo echt, oprecht, open en speels. Ze hebben nog steeds een kwetsbaarheid en naïviteit die ik bewonder. Kinderen kunnen naar je blijven kijken zonder weg te kijken. Ze maken contact zonder woorden. Die manier van contact maken fascineert me.
Zo kwamen mijn digitale collages tot leven, waarin ik kinderen in felle kleuren met een 'open mind' laat zien. Hun gezichten met grote ogen en licht mollige wangen accentueren een kinderlijke onschuld. Ze zien er uit als een kind die ergens tussen een mens en een pop zit. Deze kinderen symboliseren onschuld, speelsheid en kwetsbaarheid. Ze kijken naar de wereld met natuurlijke nieuwsgierigheid.
De collage techniek gaat voor mij over de maakbaarheid van de samenleving. We leven in een tijd waarin we denken dat we alles op onze eigen manier kunnen maken met individueel geluk als hoogste goed.

Geef hier een (openbare) reactie op het werk van Barbara van den Berg


Barbara van den Berg Curriculum Vitae
Werkend aan een papier collage 'Last apples'
Barbara van den Berg Curriculum Vitae (2)
Uitpakken van digitale kunstwerken bij MPV Gallery in 's-Hertogenbosch
Barbara van den Berg Curriculum Vitae (3)
Papier collage 'Saskia' (geïnspireerd door Rembrandt)
Barbara van den Berg Curriculum Vitae (4)
Digital artwork 'Hemera' printed HD Finish met zwarte lijst.