Bart van Zweeden Curriculum Vitae

Curriculum Vitae

Bart van Zweeden (1958, Amsterdam) schildert sinds zijn schooltijd. Na het tweejarig bezoek aan de Vrije Academie in Den Haag is zijn stijl van zuiver realistisch werk veranderd naar een vrijere opvatting van expressie en verschenen er eind jaren 80 een serie grafische werken. Onder leiding van Wim Bettenhausen leerde hij belangrijke technieken en toepassingen van de etskunst.
Eenmaal geproefd aan de rijkdom van deze vrijere expressie heeft dit tenslotte geleidt tot abstract werk in olieverf en kleinere werken op papier.

Eind jaren 90 werd veel werk gemaakt waarin de grenzen werden verkend en ook forse abstracte schilderijen ontstonden.
De opdracht van de familie Renzenbrink heeft een flinke duw in die richting gegeven en leidde tot het toepassen van nieuwere technieken zoals impasto en varianten op materietechnieken.

Mogelijk mede door zijn exacte achtergrond in de natuurwetenschappen, gaat het roer andermaal de andere kant op. Er ontstaan de laatste jaren wat rustiger werk, waar de beleving meer ruimte krijgt. Geinspireerd door hedendaagse meesters in de figuratieve schilderkunst, én de nimmer aflatende voorliefde voor strakke en scherpe landschappen, ontstaat er nu nieuw een nieuw type landschappen:cityscapes. Het centrale thema hierbij is steeds het vangen van het allesomvattende licht. "Juist de belichting van de objecten die ik schilder maken het verschil. De meest warme herinneringen heb ik aan steden laat in de middag. Amsterdamse straten in laat avond licht, Drukte van steden als Vancouver, Dubai en London in strijklicht zijn een bron van inspiratie geworden".
Met name de warme gloed van het Midden Oosten heeft iets betoverends dat ik graag in olieverf en ets willen vangen.

Exposities zijn er slechts en beperkte mate geweest, al waren er in de afgelopen jaren tal van mogelijkheden. Ik heb ze - mede door mijn werk als leerkracht - niet altijd kunnen benutten. Op dit moment is er meer tijd om mooie thema's uit te werken in olieverf en misschien later weer in grafiek-vorm.

Exposities:
1985 Kasteel Limbricht
1988 Galerie Jan van Munster, Den Haag
1995 Galerie Jan van Munster, Den Haag
2009 Galerie Walls, Prinsengracht Amsterdam.
2015 Now Art Fair, Rotterdam, 14-15 November.

Veel werk is in handen van particulieren over de gehele wereld: Amsterdam, New York, San Francisco, Houston.

Bart van Zweeden, juli 2017.

Geef hier een (openbare) reactie op het werk van Bart van Zweeden