Maria Prins (1934-2019) Curriculum Vitae
Tiener
Maria Prins (1934-2019) Curriculum Vitae (2)
Jaren 70
Maria Prins (1934-2019) Curriculum Vitae (3)
Schutting Vredenburg, Utrecht
Maria Prins (1934-2019) Curriculum Vitae (4)
Kunstreis in de Verenigde Staten
Maria Prins (1934-2019) Curriculum Vitae (5)
2019
Maria Prins werd in 1934 geboren in Landsmeer in Waterland, ten noorden van Amsterdam en groeide op in een kinderrijk gereformeerd gezin. Ze hielp als oudste vanaf haar negende jaar haar moeder met de verzorging van baby's (zusjes) die na haar op de wereld kwamen. Na de MULO koos ze voor de opleiding tot kleuterleidster en leerkracht. Tekenen en schilderen was altijd al een liefhebberij en het creatief bezig zijn of knutselen deed ze als het even kon ook graag met haar klas. Ze werkte enkele jaren als kleuterleidster maar koos na haar huwelijk voor het voltijds moeder zijn zodra ze zelf haar eerste kind verwachtte. In de jaren 50 was het voor een leerkracht in het onderwijs normaal ontslag te nemen bij zwangerschap.

Jaren 60 Kunstacademie Artibus
Toen haar drie kinderen respectievelijk 12, 11 en 7 jaar waren, strandde het huwelijk. Na de scheiding bleven de drie kinderen bij haar wonen. Maria koos intussen voor een nieuwe richting. Ze ging eind jaren 60 Monumentale en Toegepaste Kunst studeren op de Kunstacademie Artibus in Utrecht (nu HKU). Ze nam later ook lessen bij Rien Goenée (ruimtelijke vorming), Vincent Hein, Jan van Luijn (beelden), Fred Koot (grafiek) en bij de heer Kocken (glas).

Exposities in jaren 70 en 80
Maria Prins heeft op talrijke exposities geëxposeerd, o.a. bij kunsthandel Wagenaar (Achter Sint Pieter, Utrecht), het stadhuis van Zaltbommel, het stadhuis van Schoonhoven, het Amstelpark in Amsterdam, Galerie West-Betuwe in Culemborg, Slot Zeist en talloze galleries, zoals 'Kunst en Ambacht' in Bilthoven, galerie Gigi in Bergen op Zoom, Studio Falijn in Rosmalen, de VARA-studio in Hilversum en de showroom van LeoLux. Een enkele keer in het buitenland: Basel, en Willemstad op Curaçao.

Opdrachten
Maria kreeg enkele eervolle opdrachten: het beschilderen van de schutting op het Vredenburg met een eigen ontwerp tijdens de bouw van het muziekcentrum. Ook toen het stadhuis in Utrecht werd gerenoveerd werd de buitenkant tijdelijk voorzien van de door haar bedachte vormen en kleuren. Voor de Johanneskerk in Wijk bij Duurstede maakte ze een wandkleed met een eigen visie op het thema 'crucifix'. In het wandkleed verwerkte ze een email, een originele vondst. Ook de panelen van de Utrechtse Tuindorpkerk zijn door haar ontworpen. Verder verkocht ze haar kunstwerken aan particulieren en instellingen.

Technieken
De schilderkunst was duidelijk haar eerste discipline maar ze heeft het altijd uitdagend gevonden zich ook in andere vakgebieden te bekwamen en volgde ook daarvoor lessen en cursussen. Ze ontwikkelde haar kennis van het emailleren en schafte een eigen emailleeroven aan. Later zou ze ook lessen volgen in keramiek.

Maria Prins overleed in 2019. Haar urn is bijgezet in de urnenwand op de begraafplaats aan het Zuideinde in Landsmeer.

Deze samenvatting is beknopt. Wie meer wil lezen over haar leven, wie zij was, kan terecht op de website die gewijd is aan haar leven en werk: www.mariawprins.nl.