Dirk Hakze studeerde Monumentale Vormgeving aan de Academie Vredeman de Vries te Leeuwarden van 1981 tot 1986 (cum Laude). Daarna ging het verder met een opleiding Kunstmanagement aan de Hogeschool voor kunsten in Utrecht/ Amsterdam. Meteen na zijn afstuderen kreeg hij opdrachten om gebouwen doormiddel van ruimtelijk werk en/of muurschilderingen te voorzien van een nieuwe identiteit. Daarnaast was hij actief als curator voor diverse festivals zoals:Oerol op Terschelling en uitwisselingen van kunstenaars uit Oost- Europa en Nederland.

Bekend is de kunstenaar ook van zijn vele performances bij festivals en/of projecten als The Colors of Music. Deze waren veelal te zien op de Nederlandse en Duitse Waddeneilanden. Hier werden concerten en symfonien in panorama's van schilderijen vertaald. De schilderijen die hier ontstonden vonden veelal een een plek bij particulieren, bedrijven, overheden, musea en universiteiten.

In zijn geboorteplaats Sneek was hij één van de oprichters van het kunstenaarscollectief BAS. Wat betreft opdrachten waren het vooral bedrijfspanden die hij van kunstwerken voorzag. In veel van zijn monumentale werk ziet men de invloed van de Stijlbeweging en het Bauhaus terug. Één van zijn grote inspiratiebronnen is het werk van Theo van Doesburg. Bekende monumentale werken van Hakze zijn: Het bedrijfspand van Pieter Pikzonen in Luinjeberd, de ruimtelijk installatie 'De Verbinding' op een minirotonde in Joure en het Joods-Monument in het Burgemeester 'De Hooppark' in Sneek.

Tegenwoordig zijn het vooral de grote tijdelijke Land-art projecten waarmee hij collega kunstenaars de mogelijkheid geeft om aan grote spraakmakende projecten ( The Colorfield Performance ) mee te werken. De deelnemers hieraan komen zowel uit Europese landen als uit andere werelddelen. De TCP bestaat uit een veld van honderden schilderijen, die te plaatse gedurende de zomer door de deelnemers worden beschilderd. De schilderijen staan in een geometrische vorm opgesteld die opmerkelijke markering in het landschap vormen.