Curriculum Vitae

Mijn naam is Franny Thonhauser. Ik woon en werk als kunstenaar in Almere.

Zolang ik me kan herinneren maak ik al creatieve creaties. Op de Nutsacademie werkte ik voor het eerst met klei en dat doe ik nu nog steeds. Het liefst met grove klei. De creaties houd ik ook lekker grof, zodat een duimafdruk nog te zien is.

Schilderen doe ik ook graag. Ik verwerk in mijn schilderijen ook ander materiaal, bijvoorbeeld textiel of schelpen. Je zou mijn werken kunnen typeren als tussen abstract en figuratief in.

Beeldhouwen doe ik sinds 1999. Ik werk met alle soorten steen, de zachte soorten zoals mergel en speksteen, en de hardere soorten zoals (Portugees) marmer en Iers hardsteen. Het mooie van steen is dat er na het polijsten een heel ander beeld ontstaat. De hardheid van de steen wordt dan ineens aaibaar, warm en zacht. Zo kan je van zo'n koud materiaal toch iets heel warms maken.

Werken met houtklei en papier-maché is een soort ritueel, waarbij je al vieze handen krijgend scheppend en worstelend bezig bent. Zoekend naar een bepaalde houding of uitstraling die de mens nu eenmaal heeft.

Diverse beelden beschilder ik, omdat kleur in mijn leven hoort.

Met hout heb ik ook gewerkt, en eigenlijk zie ik in elk materiaal wel wat. Maar mijn passie ligt toch wel bij steen.