Jaarkeuze

De voordeligste salon

16-11-2008 t/m 21-12-2008

Met het oog op de naderende feestdagen organiseert Kunstliefde van 15 november t/m 21 december a.s. een speciale tentoonstelling:
De Voordeligste Salon.

Deze tentoonstelling is bedoeld voor iedereen die een bijzonder cadeau zoekt voor de feestdagen.

Kunstenaars uit Utrecht en omgeving bieden originele kunstwerken aan tot een bedrag van 500 euro. Na betaling kunt U het werk direct meenemen.

Van Jacolien de Jong zijn geborduurde tekeningen aanwezig op de tentoonstelling.

Het werk van 70 professionele kunstenaars, die op kwaliteit zijn geselecteerd, wordt aan het publiek aangeboden: zowel ruimtelijk als tweedimensionaal werk,

in alle varianten van sieraden, grafiek, digitaal werk, fotografie, aquarellen, schilderijen, beelden en keramiek tot gemengde technieken.

Op zondag 16 november a.s. om 16.00 uur zal Jaap Röell, voorzitter van Kunstliefde, de tentoonstelling openen.

Op zaterdag 29 november is van 15.00 tot 17.00 uur een sneldichter aanwezig, die gratis bij uw aankoop een gedicht maakt.

openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 uur – 17.00 uur

Kunstliefde, ruimte voor beeldende kunst
Nobelstraat 12a
3512 EN Utrecht
030-231 42 18

Jacolien de Jong De voordeligste salon
Jacolien de Jong De voordeligste salon

Interview Jacolien de Jong AD Utrecht

23-10-2008 t/m 31-12-2009

Jacolien de Jong: ‘Mijn werk is niet zoet’

Kunstenares Jacolien de Jong wist niet wat ze hoorde toen ze een atelier van 300m2 mocht uitkiezen in een leegstaand kantoorpand in Zeist. “Ik wilde meer ruimte omdat ik een groot werk wilde maken, maar zoveel ruimte had ik niet verwacht.” Toch doet het enorme atelier niet ongezellig aan. De Jong giechelt: “Het is een soort meisjeskamer voor grote meisjes.”

Pastelkrijt
In het midden van het atelier hangen de grote doeken van De Jong als onderdeel van een soort theaterdecor aan het plafond. Haar werken zijn groot en kleurrijk. Ze werkt met pastelkrijt, potlood en inkt. “Ik houd van krijt, omdat het bijna een verlengstuk van je vingers is. Vergis je niet: de kleuren in mijn werk doen zoet aan, maar mijn werk is niet zoet.”

Maatschappelijke thema’s
De kunstenares laat zich vaak inspireren door maatschappelijke thema’s. “De eerste straatbeelden in de media vanuit Afghanistan vond ik bijvoorbeeld erg fascinerend: een kaalgeslagen land met van die hemelsblauwe gesluierde vrouwen op straat. Vanaf dat moment ben ik mij gaan verdiepen in de cultuur. Ik las alles over Afghanistan en het leven onder de Taliban. Ik vroeg mij af: Wie zijn die vrouwen onder de burka?”

Vrouw onder de burka
De Jong zocht contact met een Nederlandse fotografe in Kabul. “Zij vertelde mij dat de vrouwen onder die burka’s een ontzettende honger hebben naar make-up en mode. Dit gegeven heeft geresulteerd in hemelsblauwe tekeningen waarin ik vrouwen onder de burka zichtbaar maak. Ze zijn naakt en nemen rare poses aan, zoals de fotomodellen in de modebladen.”

Missie
De kunstenares heeft een passpiegel en twee burka’s naast haar werk gelegd, zodat bezoekers zelf een burka kunnen uitproberen. “Ik wil graag dat mensen onderdeel van mijn werk worden. Ik heb niet zozeer een missie met mijn werk, maar alleen mooie tekeningen maken is niet genoeg. Het zou fijn zijn als ik mensen aan het denken zet.”

Tekst: Dieuwertje Mertens

Jacolien de Jong Interview Jacolien de Jong AD Utrecht

Atelierroute Zeist

11-10-2008 t/m 12-10-2008

Open Atelier Jacolien de Jong zaterdag 11 en zondag 12 oktober van 13.00 - 18.00 uur.
10 e Zeister Atelierroute.
vrijdag 10 en maandag 13 oktober op afspraak.
Utrechtseweg 38-40 (gebouw Ordina)
3704 HD Utrecht

Tevens open atelier van kunstenaars Ans Bakker en Mirjam Burer op hetzelfde adres.

Jacolien de Jong Atelierroute Zeist

Verkiezing Publieksfavoriet 2008

22-09-2008 t/m 12-10-2008

Overzichtstentoonstelling van de 10e Open Atelier Route Zeist in Kunstuitleen de Werkschuit.
Op deze expositie is van iedere deelnemende kunstenaar 1 werk te zien. Bezoekers kunnen zich hier orienteren, informatie ophalen en een route uitstippelen. Op de tentoonstelling kunnen zij tevens een stem uitbrengen op hun favoriete kunstwerk. De publieksfavoriet wordt aangekocht door de Kunstuitleen.

Jacolien de Jong Verkiezing Publieksfavoriet 2008

Vlinders aan zee
tekening 70 x 100 cm
inkt en pastel op papier

Open Monumentendag

13-09-2008 t/m 13-09-2008

Het Sliedrechts museum neemt deel aan de Open monumentendag op zaterdag 13 september. Bezoek aan het museum is die dag gratis. Men kan een bezoek aan de tentoonstelling De Groeten van Pa brengen en kennis maken met de sporen uit het verleden van vaders die buitenaf werkten. Als extra activiteit kunnen bezoekers 's middags Trouwen met de Handschoen

Sporen van buitenaf in het Sliedrechts museum
Van 11 september tot 1 november presenteert Het Sliedrechts museum de expositie ‘De Groeten van Pa’. Centraal in deze tentoonstelling staan de vaders van Sliedrecht die buitenaf werkten en hun contact met het thuisfront. In de tentoonstelling kunnen bezoekers kennis nemen van de sporen uit het verleden. De vaders buitenaf schreven brieven aan hun vrouwen en ansichtkaarten met foto’s van overzee aan familie. Ook brachten zij souvenirs mee uit exotische oorden. Voorwerpen die sporen zijn uit het verleden en die thans hun bestemming gevonden hebben in de interieurs van Sliedrechtse families.

Trouwen met de handschoen op Open Monumentendag
Een aspect van het buitenaf werken waaraan aandacht wordt besteed in de tentoonstelling is het Trouwen met de Handschoen. Dit is een huwelijkssluiting waarbij een van de partners niet aanwezig is en wordt vervangen door een gevolmachtigde. In tijden dat trouwen voor de vrouw gelijkstond aan veiligheid en verzorgd zijn, werden ze gesloten met partners die lang van huis waren. In Nederland bereikte het rond 1900, tijdens de koloniale tijd en daarna bij de strijd om het behoud van Nederlands-Indië na de Tweede Wereldoorlog, zijn hoogtepunt.

Op de Open Monumentendag ’ s middags is kunstenares Yvon Koopman te gast in het Sliedrechts museum. Bezoekers kunnen onder haar begeleiding een unieke gebeurtenis beleven. Zij kunnen deze dag zelf ' trouwen met de handschoen'

Het Sliedrechts museum zaterdag 13 september gratis toegankelijk. Open: 10.00 - 17.00 uur.
Trouwen met de handschoen is die dag mogelijk van 14.00 - 17.00 uur

Op Open Monumentendag zijn de kunstenaars Jacolien de Jong & Yvon Koopman in het museum aanwezig.

Jacolien de Jong Open Monumentendag

De Groeten van Pa

11-09-2008 t/m 15-11-2008

De Groeten van Pa .

Deze expositie is, wegens grote belangstelling, verlengd tm 15 november 2008.

Tentoonstelling over vaders overzee en hun contact met het thuisfront. In de tentoonstelling kunnen bezoekers kennis nemen van het wel en wee van verschillende families waarvan de vaders in het buitenland werkten. Zij schreven brieven aan hun vrouwen en ansichtkaarten met foto’s van overzee aan familie. Regelmatig roept vader zijn kinderen op om 'vader vooral terug te schrijven! Deze oproep wordt in de tentoonstelling doorgegeven aan bezoekers en nodigt hen uit actief deel te nemen. Zij worden uitgenodigd zelf een bericht terug te sturen aan vader. Hun eigen vader wel te verstaan. Ook bracht men souvenirs mee uit exotische oorden. Voorwerpen die thans hun bestemming gevonden hebben in de interieurs van Sliedrechtse families. De tentoonstelling is samengesteld door Jacolien de Jong . Van haar is de installatie 'de Groeten van Pa' te zien.


Het Sliedrechts Museum, Kerkbuurt 99, 3361 BD Sliedrecht
Openingstijden: woensdag & zaterdag 14.00 - 17.00 uur.
Tentoonstelling De Groeten van Pa: 11 september tm 15 november 2008

Jacolien de Jong De Groeten van Pa

'Aan boord'

Jacolien de Jong De Groeten van Pa

Scheveningen 1921

Zomerexpositie De Etage, Gorinchem

12-07-2008 t/m 23-08-2008

Zomerexpositie, groepstentoonstelling met kunstenaars van de galerie.
opening: zaterdag 12 juli, 14.00uur

deelnemende kunstenaars:
Marius Van Der Pol, Lucy Van Meteren, Jacolien De Jong, Rob Veenendaal, Judith Boot, Annelies Damen, Fred Bontje, Anja Kok, Cora De Kok

De Etage, de galerie van boekhandel Cursief

open: ma.di.wo.9 -17.30 / do 9 -21.00 / zat 9 - 17.00 uur
Kruisstraat 4, 4201GE, Gorinchem

Jacolien de Jong Zomerexpositie De Etage, Gorinchem

Vlinders aan zee
tekening, 70 x 100 cm

Jacolien de Jong Zomerexpositie De Etage, Gorinchem

Interview AD 22 juli 2008

Interview AD Rivierenlanden

11-07-2008 t/m 31-12-2009

Jacolien de Jong Interview AD Rivierenlanden

Interview met Jacolien de Jong door Marianne Dekker voor AD Algemeen Dagblad Rivierenlanden.
Gedachten vormgegeven in bedachte landschappen.

Open Stal 2008: Kunst-& Kijkroute, Oldeberkoop

05-07-2008 t/m 03-08-2008

Kunst op locatie. Thema 2008: Binnen & Buiten.
Kunst-en Kijkroute op een twintigtal locaties in Oldeberkoop, Friesland.
Kunstenaars reageren op het thema Binnen & Buiten
Opening zaterdag 5 juli, 12.00 uur in Gasterij 't Wapen.
Jacolien de Jong exposeert in De Tjongeling. Zij laat een serie tekeningen zien 'Woman under cover' Deze tekeningen zijn geinspireerd op gesluierde vrouwen.

Jacolien de Jong Open Stal 2008: Kunst-& Kijkroute, Oldeberkoop

Woman under cover, de gesluierde vrouw
tekening 125 x 125 cm
inkt, potlood en pastel op papier

Jacolien de Jong Open Stal 2008: Kunst-& Kijkroute, Oldeberkoop

Gesluierde vrouwen in Kabul, Afghanistan
'Girl', fotografie door Mary Munnik.

Sinds 2006 hebben Jacolien de Jong en Mary Munnik e.mailcontact. Mary Munnik, een Nederlandse fotografe, woont en werkt in Kabul. De belevenissen van Mary zijn op internet te volgen op www.volkskrantblog.nl/blog/6696

Kunst Container Terminal: Haven Trouw, Vlaardingen

20-06-2008 t/m 21-06-2008

Kunstmanifestatie in Vlaardingen. Ter gelegenheid van het Vlaardinger Loggerfestival. 30 kunstenaars exposeren in zeecontainers op de Oosthavenkade.
Thema van deze 'Kunstkade' is 'Haven Trouw'.
Jacolien de Jong toont haar installatie 'De Groeten van Pa' waarin het contact tussen 'kinderen thuis' en 'vader ver weg van huis' centraal staat.

vrijdag 20 juni 19.00 - 23.00 uur
zaterdag 21 juni 10.00 - 18.00 uur

Jacolien de Jong Kunst Container Terminal: Haven Trouw, Vlaardingen
Jacolien de Jong Kunst Container Terminal: Haven Trouw, Vlaardingen

Groeten van Pa
Pernambuco 1921

Jacolien de Jong Kunst Container Terminal: Haven Trouw, Vlaardingen

Beste Vader, lieve Pa
Scheveningen 1921

Jacolien de Jong Kunst Container Terminal: Haven Trouw, Vlaardingen

Kunstmanifestatie Oud Zuilen

31-05-2008 t/m 01-06-2008

Kunstmanifestatie Oud Zuilen

Jacolien de Jong exposeert olieverfschilderijen.

Aan deze 10e kunstmanifestatie doen 75 kunstenaars mee verspreid over 25 huizen en tuinen in Oud Zuilen. Het aanbod van de kunstenaars is divers. Alle locaties bevinden zich op loopafstand van elkaar.
Jacolien de Jong is te gast in de tuin van Marja en Nico Roozen, Dorpsstraat 2, Oud Zuilen
Open zaterdag en zondag 12.00-17.00 uur

Jacolien de Jong Kunstmanifestatie Oud Zuilen

Jacolien de Jong in Galerie de Etage, Gorinchem

11-05-2008 t/m 05-07-2008

Galerie De Etage, solotentoonstelling
Opening tentoonstelling zondag 11 mei 14.00 uur
met dichter Henk van der Waal.

Galerie de Etage maakt deel uit van de Culturele Route. Elke 2e zondag van de maand. Zondag 8 juni is Jacolien zelf in de galerie aanwezig van 13.00 - 17.00 uur

Galerie de Etage
de galerie boven boekhandel Cursief
Kruisstraat 4
4201 GE Gorinchem

Jacolien de Jong Jacolien de Jong in Galerie de Etage, Gorinchem

Brainstorm, 2008
tekening 100 x 70 cm
inkt en pastel op papier

Bazaar 4, Kunstenaarsbedden, CBK Drenthe

07-03-2008 t/m 23-04-2008

Bazaar 2008
CBK Drenthe galerie/ Warenhuis Vanderveen

Negentien kunstenaars uit heel Nederland, werkend in diverse disciplines, tonen hun fantasieën en verbeelding van ‘het bed’.

Ruimte voor heimwee en verlangen van Jacolien de Jong.
Ter gelegenheid van de tentoonstelling Kunstenaarsbedden heeft Jacolien de Jong
een boekje samengesteld met een overzicht van de bedden in haar tekeningen en schilderijen.
Dit boekje 'Ruimte voor heimwee en verlangen' is te bestellen via Jacolien de Jong
en ligt ter inzage bij de tentoonstelling.

Jacolien de Jong Bazaar 4, Kunstenaarsbedden, CBK Drenthe

Honeymoonbed, tekening, 24 x 30 cm

Jacolien de Jong Bazaar 4, Kunstenaarsbedden, CBK Drenthe

Het laatste bed, 2008

Kunstenaar van de maand

05-01-2008 t/m 26-01-2008

Voor de maand januari kozen we voor Jacolien de Jong als kunstenaar van de maand. Vier prachtige pastels zijn te zien in de nieuwste SBK-vestiging.

Jacolien de Jong Kunstenaar van de maand

The growing mind, tekening, 100 x 70 cm

Jacolien de Jong Kunstenaar van de maand

Het behouden huis, tekening, 70 x 100 cm

Kersttentoonstelling Galerie De Etage verlengd!

09-12-2007 t/m 05-01-2008

9 december tm 5 januari.Deze expositie is verlengd!
Galerie de Etage (1e verdieping Boekhandel Cursief) Kruisstraat 4, 4201 GE Gorinchem
Openingstijden: ma.di.wo.vrijdag 9.00-17.30, do 9.00-21.00, zaterdag 9.00 - 17.00 uur

Deelnemende kunstenaars: Jacolien de Jong,Fred Bontje, Rob Veenendaal, Marius van der Pol, Cora de Kok, Mariette van der Ven, Jack van Mildert, Maria Schuurman, Anja G. Kok

Elke tweede zondag van de maand kunt u in Gorinchem de Culturele Route langs galeries en antiekzaken volgen.

Jacolien de Jong Kersttentoonstelling Galerie De Etage verlengd!

Vruchtbaar landschap, tekening, 70 x 100 cm

Jacolien de Jong Kersttentoonstelling Galerie De Etage verlengd!

De poezie van Saenredam, tekening, 70 x 100 cm, Jacolien de Jong