Mensen in de Zorg

29-05-2015 t/m 30-05-2015

Goede zorg is mensenwerk. Een veel gehoorde uitspraak. Feitelijk een juiste uitspraak zolang robots niet de overhand krijgen. Maar wanneer spreken we van ‘goede zorg’? Zijn het de kennis, de kunde, de handen, de hersenen van mensen die de zorg verlenen waardoor we spreken van ‘goede zorg is mensenwerk’.
Nee, naast deze belangrijke voorwaarden voor goede zorg is het de kwaliteit van de intieme relatie tussen zorgverlener en –vrager waardoor we spreken van ‘goede zorg is mensenwerk’. De één op één relatie tussen professioneel zorgende en ontvanger, tussen vrijwilliger en bewoner, tussen moeder en dochter, vader en zoon, man en vrouw, leidt tot herkenning en vertrouwen van elkaar.
Een blik in elkaars ogen, een hand op de schouder, een streling door het haar. Dat zijn de momenten waaruit blijkt dat goede zorg mensenwerk is. Waar welbevinden en geluk zichtbaar en voelbaar zijn.
Binnen Joriszorg heeft Collectief in BEELD deze momenten ervaren en zichtbaar gemaakt in veertien beelden. Jef Hendriks is mede-oprichter van Collectief in BEELD (2011). Een aantal van de geëxposeerde werken zijn van zijn hand.
Jef Hendriks Mensen in de Zorg