Onder vier ogen: Kunst als reflecties van een individu

25-10-2015 t/m 25-11-2015

Judith van Lierop studeerde in 2014 af aan de opleiding docent Beeldende Kunst en Vormgeving in Leeuwarden. Zij experimenteerde met veel verschillende materialen en technieken, maar specialiseerde zich in acrylverf-schilderen en tekst. Zij richt zich in haar werk op persoonlijke ervaringen en het aanwakkeren van gevoelens bij de toeschouwer.

Schilderijen
Schilderen is voor mij een manier om ervaringen te verwerken die een diepe indruk op mij achterlaten. De gedachten over zo’n gebeurtenis blijven enige tijd in mijn hoofd zweven, waarna er vanzelf beelden bij ontstaan. Uit deze verschillende beelden ontwikkelt zich uiteindelijk een ontwerp dat ik op het doek overbreng. Als het schilderij voltooid is, heb ik de ervaring kunnen verwerken en kunnen loslaten.

Typerend voor mijn werk is het rijke kleurgebruik ten opzichte van de donkere figuren, waarmee ik een herkenning, ervaring of emotie bij de toeschouwer probeer op te roepen. In mijn schilderijen combineer ik de realiteit van mijn ervaringen met gefantaseerde beelden. Hierdoor ontstaat op het eerste gezicht een surrealistische situatie. Echter: er gaat meer schuil achter een eerste oogopslag.

Mijn schilderijen hoeven niet bij iedereen dezelfde ervaring op te roepen. Mijn doel is niet om mijn gedachten te projecteren op de toeschouwer, maar om juist de toeschouwer zelf de ruimte te geven om emoties, ideeën of een persoonlijk verhaal bij het werk te ervaren. Misschien komt dit sterk overeen met de achtergrond van waaruit ik het schilderij gemaakt heb. Of misschien kijken we er beiden totaal verschillend tegenaan. Tijdens deze expositie geef ik een open kijkje in de (normaal) gesloten keuken van mijn leven en vraag ik de toeschouwer zijn of haar blik met mij te delen. Wie weet ontstaan er samen nieuwe kunstwerken!

Tekst
Mijn gedichtjes zijn kort en krachtig. In enkele zinnen deel ik een persoonlijke herinnering, fantasie of gedachte met de lezer, in de hoop dat deze hem of haar bijblijft, iets mee geeft of een glimlach op het gezicht tovert.


Judith werkt als beeldende kunstenaar en als kunstdocent in Amsterdam en omstreken. Voor meer informatie zie: www.judithvanlierop.com

Judith van Lierop Onder vier ogen: Kunst als reflecties van een individu