Doek-op-doek, Galerie Abtswoude

03-10-2013 t/m 29-10-2013

-Bij de officiële tentoonstellingen wordt aan deelnemende kunstenaars vaak een ‘statement’ gevraagd, een kijk-op-de-wereld waarin zij hun werk graag een plek zien innemen. Het werk heeft dan een bedoeling of een boodschap zo je wilt; het vertelt mogelijk iets over wat de maker beweegt om zijn-of-haar werkstukken zus-of-zo te maken. Soms is dat –wat mij betreft- prettig en verduidelijkend om te lezen, maar er wordt eerlijk gezegd ook wel ‘ns een driedubbele intellectuele radslag-met-woorden van gemaakt. Dan valt er van zo’n statement eigenlijk geen geitenkaas te maken. (Kleren-van-de-keizer, denk ik dan)

Ik moest hieraan denken toen ik gisteren mijn schilderijen ging ophangen in Galerie Abtswoude (Aart v.d. Leeuwlaan 332 in Delft). Wat een fraaie plek is dit toch!

Abtswoude is eigenlijk een verzorgingstehuis, en wat een gave manier hebben ze hier gevonden om het leven op oudere leeftijd aangenaam en levendig te houden. De galerie grenst, met een open doorgang, aan de koffie/thee/eet/bezoekersruimte, dus loop je met je werkstukken langs allerlei belangstellende gezichten (goedemiddag – goedemiddag). Daar zaten de bewoners dus, met hun bezoek aan ‘n drankje, een beetje naar buiten mijmerend of te lezen terwijl een pianist wat ‘meezingers’ aan ’t spelen was. Even ter informatie; in dit woon/zorgcentrum worden –behalve maandelijks wisselende exposities- ook theatervoorstellingen en muziekoptredens georganiseerd, toegangkelijk voor bewoners én andere belangstellenden uit stad-en-land. Vooral dit laatste: de in-en-uitloop door belangstelling van buitenaf, geeft deze plek volgens mij zo’n merkbaar open karakter, een verademing!

Ik vind het dus een heerlijke plek om mijn schilderwerk te hebben hangen, want over ‘statements’gesproken; hoe leuk en belangrijk is het om de wereld van buiten naar deze wereld binnen te blijven brengen?! En geestig ook; ik was nog bezig met de inrichting, of de eerste ‘rollators’ kwamen al aanzoeven, meteen kwamen er allerhande vragen, reacties, herkenningen, herinneringen en gesprekjes. Als dit het effect is van mijn schilderijen, is deze tentoonstelling nu al helemaal succesvol!

Enfin, hier hangt mijn werk dus de komende maand. Mochten jullie gaan kijken, dan wens ik jullie veel genoegen, niet in de laatste plaats óók door het contact met de bewoners van deze bijzondere plek!
Loes van der Holst Doek-op-doek, Galerie Abtswoude
LIVIN'IT (VENUS) 2012
aquarelkrijt, ecoline, acryverf, parelmoer, Oost-Indische inkt, zand, papiersnippers, rubber & bladgoud op 3DCanvas (70 x 90 cm, ingelijst), Klein doek; Naar Botticelli, 'Venus' in H2-Oil op 20 x 20 cm-canvas (doek-op-doek)

What time is it?

19-07-2013 t/m 06-09-2013

Van 19 juli tot en met 6 september 2013 exposeert Loes van der Holst een greep uit haar meest recente schilderijen onder de noemer: ‘What time is it?’. Naast enkele landschapsschilderingen zijn de drie Franse Fabel-schilderijen te zien, die tot stand kwamen na verschillende bezoeken aan het Franse Crozon-sur-Vauvre in 2010. Daarnaast zijn de eerste drie schilderstukken van haar nieuwe serie ‘LIVIN’IT’ te zien. In deze serie werden iconen uit de schilderkunst (fragmenten uit ‘grote’ schilderstukken, van -tot nu toe- Botticelli, Manet en Raphael) –bijna letterlijk- onder de loep genomen en weergegeven in H2oil (olieverf op waterbasis). Deze iconen vormen de bron voor een eigentijdse reflectie op de betekenis van deze schilderijen destijds. Die visie is te zien in een mixed-media-werkwijze op het grote canvas; samen worden ze doek-op-doek gepresenteerd.
Voor aankoop of meer informatie:
loesvanderholst@zonnet.nl
Loes van der Holst What time is it?
LIVIN' IT (De gratiën) (2013)
H2-Oil op 20 x 20 cm-canvas
Loes van der Holst What time is it?
LIVIN' IT (De gratiën) (2013)
aquarelkrijt, acrylverf, parelmoer, Oost-Indische inkt, zand/gesso/zout, sepia-potlood, decoratiestift &rubber op Canvas (70 x 90 cm), H2-Oil op 20 x 20 cm-canvas (doek-op-doek)

- LIVIN'IT -

03-04-2013 t/m 01-05-2013

Van 3 APRIL tot en met 1 MEI 2013 toont het Kleijweg Stads Koffyhuis, Oude Delft 133 te Delft, een ‘parade’ van mijn schilderstukken. Naast mijn landschapsschilderingen- zijn de drie Franse Fabel-schilderijen te zien, die tot stand kwamen na m’n belevenissen in het Franse Crozon-sur-Vauvre in 2010. Daarbij zijn de eerste twee schilderstukken van mijn nieuwe serie ‘LIVIN’IT’ te zien. In deze serie worden iconen uit de schilderkunst door mij –bijna letterlijk- onder de loep genomen en weergegeven in H2oil (fragmenten uit ‘grote’ schilderstukken, tot nu toe van Botticelli en Manet: Raphael is in de maak en zal er in de loop van de tweede week aan toegevoegd worden). Ik gebruik deze iconen als bron voor een eigentijds alternatief, een visie en werkwijze op groter canvas; deze schilderstukken worden doek-op-doek gepresenteerd.
Loes van der Holst - LIVIN'IT -
LIVIN' IT (OLYMPIA) (2013)
aquarelkrijt, acryverf, parelmoer, Oost-Indische inkt, zand/gesso, sepia potlood & rubber op Canvas (70 x 90 cm), H2-Oil op 20 x 20 cm-canvas (doek-op-doek), n.a.v. Olympia van Edouard Manet (1832-1883)

SEIZOENEN VAN HET LEVEN

02-01-2013 t/m 28-02-2013

De afgelopen maanden hebben de cursisten van mijn Teken- en SchilderSalon zich met veel bevlogenheid beziggehouden met het maken van hun schilderstuk, ontsproten aan ideeën rond het thema 'Seizoenen van het leven'. De kanttekening hierbij werd, dat 'seizoenen' (circle of life) niet alleen vertaald hoefde te worden in natuurverschijnselen, maar evengoed kon verwijzen naar fases in een mensenleven, en niet persé in een figuratieve vorm gegoten diende te worden, want ook een stilleven of een abstractie kan tenslotte doen denken of voelen als een gebeurtenis, een emotie of bijvoorbeeld een begin-of- 'eindigheid'.

Ieder is -met inachtneming van 't eigen 'handschrift' en persoonlijke wensen- op zoek gegaan naar een eigen variant en de vorm die bij hen past, en heeft dit met gebruik van verschillende (voorkeurs)materialen op 3D-canvas (50 x 60 cm) in ongeveer twee (cursus)maanden opgebouwd.

Het is een ontzettend gevarieerde insteek gebleken, en ik ben dan ook onwijs blij en ontroerd door het resultaat van deze gave tentoonstelling in Hotel Coen te Delft (Coenderstraat 47, achter het Centraal Station).
Het schilderwerk is zó divers geworden en zó behorend bij ieders voorkeur van werken, en daarbij met zoveel overgave en plezier gedaan!
Loes van der Holst SEIZOENEN VAN HET LEVEN
'WINTER' door Magda Oranje