Beeldentuin Gees: Sekimori Ishi Modern

03-05-2015 t/m 27-09-2015

Internationaal rondreizende tentoonstelling.
Binnen een modern kader tonen ruim 23 Europese kunstenaars de symboliek van SEKIMORI ISHI MODERN. Het oorspronkelijk Japanse symbool voor grenssteen.
Sekimori ishi , traditioneel (gebundelde steen; grenssteen; stopsteen.) is een oud 16e eeuw Japans gebruik:

Het is in Japan gebruikelijk dat de gasten die de traditionele theeceremonie gaan gebruiken zich op eigen gelegenheid eerst wat verpozen in de theetuin van de gastheer en vervolgens de weg zelf weten te vinden door de tuin naar het theehuisje.
Het kan zijn dat men op een van de paden een bijzondere steen aantreft. Een steen kruislings omwonden met touw en een mooie knoop bovenop, staat zomaar midden in de toegangsweg of splitsing van paden in deze klassieke Japanse theetuin.
Op deze manier maakt men op een subtiele wijze duidelijk dat het niet de bedoeling is de weg te vervolgen of het afgebakende pad in te slaan. Men zal de wens van de gastheer respecteren en een ander pad kiezen.

De deelnemende kunstenaars zijn uitgenodigd de natuursteen of het touw of beide materialen van de traditionele “grenssteen” te vervangen door andere materialen zodat een modern vormgegeven object ontstaat, waarbij het omwikkelen vervangen mag worden door verankeren, klemmen, ingieten of doorboren.
Lou Vos Beeldentuin Gees: Sekimori Ishi Modern
Cairn/Steenstapeling I & II, 2013 (keramiek, betondraad, hout)
De stapeling van keramische stenen is afgeleid van de ‘steenmannetjes’ die je tijdens reizen tegenkomt als markeringen in de bergen, rivierbeddingen en op andere bijzondere plaatsen. De steenvormen verwijzen naar de ‘Kami’, de natuurgeesten uit de Shinto, die zich in de gedaante van een natuurelement kunnen voordoen; de maan, een waterval of een bijzondere steen. De aaneengeregen stenen, losse segmenten, staan symbool voor het element water en haar eigenschap om altijd een andere weg te vinden. Water is in de Oosterse filosofie één van de krachtigste elementen. Symbool voor verandering en flexibiliteit; in staat zijn om een andere weg te kiezen en je letterlijk te laten leiden door ‘wat er op je pad komt’.