Museum Nairac: (H)OUTPUT

12-04-2017 t/m 10-06-2017

Als archeoloog zoek je altijd naar oude voorwerpen en sporen. Zij vertellen het verhaal van onze ongeschreven maar boeiende geschiedenis. Dit is niet anders bij kunstenaars die hun inspiratie, verhalen, enthousiasme, kleuren, ideeën, materialen en associaties halen uit de omgeving in zijn breedste betekenis. Archeologen beschrijven alleen de fysieke resten en hoe de mensen leefden. Kunstenaars zijn in staat om ook de niet tastbare betekenis van materialen te visualiseren. In de tentoonstelling (H)OUTPUT komen deze werelden bij elkaar.

In september 2015 stuitten archeologen in Harselaar- Zuid tijdens een opgraving op een boomstamput uit de twaalfde eeuw. Een uitgeholde dikke eik, ingegraven tot onder het grondwaterpeil. Archeologisch onderzoek werd gestart, er werden monsters genomen en enkele stukken van de waterput kwamen terecht in archeologische verzamelingen. Overgebleven restanten werden aangeboden aan beeldend kunstenaar Julia Borsboom. Zij nodigde zeven kunstenaars uit om een deel van het hout te gebruiken als inspiratiebron en op eigen wijze te verwerken in een nieuw beeldend werk. Museum Nairac met haar uitgebreide archeologieverzameling is een uitgelezen plek voor een tentoonstelling van de resultaten van dit kunstproject.

De put wordt, net als in de Middeleeuwen, weer een ontmoetingsplaats en verbindt op een unieke manier het heden met het verleden.

Aan de tentoonstelling werkten mee: Aukje Westra, Jerome Symons, Lou Vos, Wilma Terlouw, Vincent Vreeke, Ton van Dieën, Yoke Ferwerda en Julia Borsboom.
Lou Vos Museum Nairac: (H)OUTPUT
Installatie 'Time Lapse' en 'Potjes met oren' (Lou Vos 2016) Keramiek, ijzer, deel van boomstam (ca12e eeuw) uit archeologische opgraving van een vroeg middeleeuwse boomstamput.
Lou Vos Museum Nairac: (H)OUTPUT
Detail 'Potjes met oren', keramiek, verroest ijzer, en splinters van boomstam (ca12e eeuw)
Lou Vos Museum Nairac: (H)OUTPUT
Deel van boomstamput (ca12e eeuw) . Gevonden bij archeologische opgraving.
Lou Vos Museum Nairac: (H)OUTPUT
In de installatie 'Time Lapse' heb ik de diameter van de uitgeholde boomstam weer teruggebracht en met klei / keramieke delen aangevuld. Ze worden verbonden door ijzeren staven, symbolisch voor de houten twijgen die in de middeleeuwen de boomstamdelen aan elkaar verbonden. De cirkel is zo weer rond.