Kunst in het Claverhuis Elandsgracht 70, Amsterdam

26-06-2015 t/m 30-09-2015

Paula Vermeulen

Paula Vermeulen is geboren in Amsterdam Oud-West aan wat in de volksmond bekend staat als “de Krommert”. Later heeft zij de natuur opgezocht en heeft aan de kust gewoond, dan weer in het bos en op de heide en ook aan de rivier. Na deze omzwervingen is zij neergestreken op de Rozengracht waar zij sinds 2002 woont en atelier houdt.

Over haar werk zegt zij:
“De manier waarop daglicht onze omgeving beïnvloedt fascineerde mij al toen ik nog een klein meisje was. Zelfs schijnbaar bewegingloze objecten kunnen erdoor tot leven komen. Als kunstenares blijft dit mij inspireren.
In mijn werk probeer ik de schoonheid die zich manifesteert in beweging, licht, reflectie en contrasten tot uitdrukking te brengen. Muziek, dans, de wind, het zand tussen mijn tenen tijdens een strandwandeling: het zijn slechts enkele van de vele ervaringen die mijn werk hebben geïnspireerd. De ene keer leidt dat tot een schilderij, een andere keer tot een flitsend klein schetsje.
Het portretteren van mensen is altijd een samenwerking tussen het model en mijzelf. Daarnaast kan een zorgvuldige keuze van materialen helpen de beeltenis zo natuurlijk mogelijk weer te geven. De natuurlijke houding, bewegingen en een goed gesprek halen het beste uit een model. Als het model wordt vergezeld door een prettige gesprekspartner werkt dat vaak ontspannend. Ik heb dan alle aandacht voor het portret en kan meer van de persoon waarnemen. Voor de beste waarneming geef ik er dan ook sterk de voorkeur aan te werken met een model in plaats van naar foto’s.
De keuze van materiaal is een uiterst belangrijke. Tal van factoren spelen daarbij een rol. Zoals het onderwerp, het soort landschap, de gemoedsstemming etcetera. Toen ik in een bosrijke omgeving woonde kende ik perioden van soft-pastel. Acryl en aquarel waren favoriet toen ik aan de kust woonde. De bruisende hoofdstad waarnaar ik nu alweer enige tijd ben teruggekeerd en het prachtige natuurgebied nabij Spaarnwoude waarin ik ook atelier houd, dragen ertoe bij dat alles is samengekomen: houtskool, inkt, aquarel, acryl- en olieverf. Dit ervaar ik als een geweldige verrijking.
Mijn passie voor dit beeldende vak deel ik graag en probeer ik door te geven tijdens cursussen in mijn atelier op de Rozengracht. Het geeft mij veel voldoening om mensen bewust te zien worden van hun talenten.” Zie http://www.paulavermeulen.nl/
Gedurende de zomermaanden is de expositie te bekijken op werkdagen in het Claverhuis, Elandsgracht 70, 1016TX Amsterdam, 020-6248353.
Paula Vermeulen zal regelmatig op de expositie aanwezig zijn. Dan laat zij zien hoe zij tekent en aquarellen maakt.
Opening vrijdag 26 juni 17.00-19.00. Elandsgracht 70, Amsterdam

Paula E. Vermeulen Kunst in het Claverhuis Elandsgracht 70, Amsterdam
Paula E. Vermeulen Kunst in het Claverhuis Elandsgracht 70, Amsterdam
Paula E. Vermeulen Kunst in het Claverhuis Elandsgracht 70, Amsterdam
Paula E. Vermeulen Kunst in het Claverhuis Elandsgracht 70, Amsterdam
Paula E. Vermeulen Kunst in het Claverhuis Elandsgracht 70, Amsterdam