Pop your big art

28-10-2023 t/m 12-11-2023

Reprise

'What's cooking?' (Kunstacademie Haarlem)

13-05-2023 t/m 14-05-2023

Expositie van de Kunstacademie Haarlem met ruimtelijke werken.

'Hemelbestormers' (Vijfhoek Kunstroute 2023)

09-05-2023 t/m 12-05-2023

Haarlemse kunstenaars exposeren in het weekend van 13 en 14 mei 2023 hun werk in de Haarlemse wijk de Vijfhoek. Galeries, ateliers, winkels, horeca, bedrijven en particulieren openen hun deuren of stellen etalages beschikbaar waarin kunstenaars hun werk kunnen laten zien. Bezoekers wandelen tijdens deze kunstroute door een van de mooiste en gezelligste wijken van Haarlem. De route voert onder andere door het Proveniershof met muziek en gedichten.

In de Nieuwe Kerk is de centrale overzichtsexpositie, waar van iedere kunstenaar één werk te zien zal zijn.

De kunstenaars hebben zich voor hun werk dit jaar laten inspireren door het thema ‘Hemelbestormers’.
Renée van der Hulst 'Hemelbestormers' (Vijfhoek Kunstroute 2023)
Hemelbestormers

'My girl with a pearl' (#MyGirlwithaPearl, Mauritshuis museum - Den Haag)

06-02-2023 t/m 04-06-2023

#MyGirlwithaPearl

Het Mauritshuis deed in 2022 een open call: creëer jouw eigen Meisje 'My girl with a pearl' - geïnspireerd op het meesterwerk uit 1665 van Vermeer - en maak kans om tijdens haar afwezigheid op háár plek te hangen.

Een selectie van 170 ingezonden werken wordt digitaal in een loop vertoond in de zaal waar het echte Meisje ook hangt.

‘Où est la femme? - vrouw in beeld’ (pop-up Art Galerie De Zout - Haarlem)

04-02-2023 t/m 10-04-2023

De nieuwe expo ‘Où est la femme? - vrouw in beeld’ laat de persoonlijke zoektocht zien van zeven kunstenaars naar het begrip ‘vrouw’, waarbij ieder op geheel eigen wijze sociale, culturele en maatschappelijke achtergronden en persoonlijke ervaringen in hun werken hebben verwerkt.

Bij Kunstcollectief De Zout staat elke drie maanden een sociaal maatschappelijk thema centraal waarvoor zij, via de beeldende kunsten, aandacht wil vragen. Met de uitspraak ‘het is HAARlem en niet HEMlem” van Ziggy Klazes (voormalig voorzitter van fotogalerie De Gang) en het uitroepen van 2023 tot het Haarlemse jaar van de vrouw, werd het thema van de geplande expositie ‘Où est la femme’ onderschreven.

Het begrip ‘vrouw’ kent ook nu nog veel verschijningsvormen met enorme individuele, landelijke en mondiale verschillen. Door de eeuwen heen hebben velen, inclusief grote denkers, zich gebogen over het begrip ‘vrouw’ en geprobeerd het te definiëren. Aristoteles zei dat vrouw-zijn moest worden gezien als een natuurlijke handicap. Maarten Luther vond dat hun anatomie alleen geschikt was om te zitten. En Sigmund Freud was ervan overtuigd dat ze zich verre moesten houden van elke vorm van denkwerk. Freud begreep niets van vrouwen en gooide het op penisnijd. Filosoof Poullain de la Barre had zijn bedenkingen en vond dat al wat door mannen over vrouwen schreven, verdacht was. Simone de Beauvoir, destijds inspirator van het nieuwe feminisme, kwam met de uitspraak ‘Men wordt niet als vrouw geboren, men wordt zo gemaakt’.

Maar wie bepaalt nu eindelijk de norm? In de expositie ‘Où est la femme - Vrouw in beeld’ worden de verbeeldingen en associaties gepresenteerd van Georgios Flouris (de enige man), Lily van Rosmalen, José Sierkstra, Paulina Krijnen, Renée van der Hulst, Evelien Grosheide en Maud Ramaekers.
Renée van der Hulst ‘Où est la femme? - vrouw in beeld’ (pop-up Art Galerie De Zout - Haarlem)
Où est la femme?

‘Pop Your Art’ (pop-up Art Galerie De Zout - Haarlem)

14-01-2023 t/m 29-01-2023

Pop-up-galerie De Zout wordt gedurende drie weekenden het podium voor 55 kunstenaars uit Haarlem en omstreken.

Kunstcollectief De Zout vindt dat iedereen een podium verdient. De Zout biedt met de expo ‘Pop Your Art’ een dynamische plek en platform waar iedereen, ongeacht achtergrond, opleiding of leeftijd, drie weekenden de mogelijkheid krijgt zijn/haar kunst te tonen zonder enige vorm van ballotage.

Elke kunstenaar is uitgenodigd mee te doen met twee werken. De expositie kent een grote diversiteit; print, collages, fotografie, mixed media, portretten, olie- en acryl, papier maché en ruimtelijk werk. Het is een prachtige weerspiegeling van wat Haarlem aan creatief talent te bieden heeft.
Renée van der Hulst ‘Pop Your Art’ (pop-up Art Galerie De Zout - Haarlem)
Pop your Art

'The art of trash' (pop-up Art Galerie De Zout - Haarlem)

14-10-2022 t/m 08-01-2023

Kunstwerken gemaakt van afval. Bijvoorbeeld van opgeraapte blikjes, plastic en vissersnetten. The Art of Trash nodigt mensen uit na te denken over het wereldwijde afvalprobleem: plastic in de oceaan, smog in China, grote afvalbergen, en olierampen. Galerie de Zout laat een boeiende expositie zien met onverwachte uitkomsten; een persoonlijke zoektocht naar nieuwe wegen en mogelijkheden waarbij hergebruik een voorwaarde was. Met de expositie worden bezoekers, volwassenen en kinderen geïnspireerd om creatief te zijn met dagelijks afval. Van 'trash' naar 'treasure' kan met materialen die gewoon voorhanden zijn.