Atelierroute Utrecht West - Open Vlampijpateliers

02-10-2021 t/m 03-10-2021

Zaterdag 2 & zondag 13 oktober van 12.00u - 17.00u openen wij onze atelierdeuren weer voor het publiek.
Jaarlijks openen de Vlampijpateliers de deuren voor het publiek, een inmiddels bekend en geliefd kunstweekend in Utrecht. Dit jaar als onderdeel van de Atelierroute Utrecht West.
Tanja Minks Atelierroute Utrecht West - Open Vlampijpateliers

365dagen at Instagram online

24-03-2021 t/m 30-09-2021

In 2018 bedacht ik een kunstproject om de alledaagsheid van het bestaan uit te drukken door een jaar lang iedere dag een foto uit het keukenraam te nemen na mijn ontbijt. Aangezien ik thee bij mijn ontbijt drink, werd ik ook dagelijks geconfronteerd met de vragen op de theelabels. Ik begon gaandeweg deze teatopics te bewaren en het idee ontstond om dit te combineren met de foto’s. Hoe dit uiteindelijk vorm te geven en naar buiten toe te brengen bleef voor mij nog onduidelijk. Na een jaar sloeg ik de foto’s op mijn computer op onder de naam 365 dagen. De teatopics bleef ik sparen en ik bewaarde ze in een leeg DE theeblikje.
Het thema van mijn werk is Oneindigheid. De alledaagsheid van het bestaan is voor mij ook een vorm van de oneindigheid van ons bestaan als mens.
In 2020 tot nu toe, zijn alle exposities waar ik voor gevraagd was door de Covid-19 pandemie afgelast. Als kunstenaar is het belangrijk om toch regelmatig je werk in het openbaar te tonen. Ik besloot om niet bij de pakken neer te zitten en een Instagram account te openen en daar dagelijks stories te plaatsen en natuurlijk het werk dat ik dit jaar maak te posten. Een aantal mensen raadde me al een tijdje aan om zo’n account te starten, waaronder mijn dochter. Samen zijn we eraan begonnen en we maakten een plan hoe het te doen. Ook mijn project 365dagen kwam weer bij me boven. Door samen te brainstormen kwamen we tot het format hoe ik het nu sinds 1 oktober 2020 elke dag op Instagram plaats. Ik ben weer begonnen om elke dag een foto uit het keukenraam te nemen, terwijl ik nu ook de teatopic in de lens hou. Vervolgens plaats ik de foto met het antwoord op de Teatopic. Ik krijg regelmatig reacties van mijn zoon (25 jaar) en dochter (22 jaar): Hé mam, dat wist ik helemaal niet. Of via de chat reacties van bekenden met hoe zij de vraag zouden beantwoorden, bijv. Wat heb jij altijd nog willen leren?
Het plan is om als het jaar voorbij is van deze Instagram foto’s samen met de foto’s, die ik van 25 oktober 2016 tot aan 17 augustus 2017 met een Leica camera nam, een boek te maken. Het geeft aan hoe slechts in een paar jaar tijd onze manier van fotograferen en communiceren is veranderd.
Tanja Minks 365dagen at Instagram online
Story 17 maart Instagram