NOARDLIKE SKILDERKEUNST

De in Friesland wonende kunstenaar Aernout Voorthuijsen (Amsterdam, 1955) heeft zijn kunstopleiding gehad aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, die rond 1980 onder leiding stond van George Lampe en Frans Zwartjes.

Zijn teken- en schilderstijl toont in zijn directheid verwantschap met de hedendaagse rauwe punk- en street-art, en met het expressionisme, dat nog altijd zijn kracht niet verloren heeft sinds het ontstond in de 20e eeuw. Net als veel emotioneel-expressionisten laat de kunstenaar zich inspireren door muziek – in zijn geval (heavy) rock- en punk/metalmuziek.

Een vast beeldthema in het werk is de wanhoop en vervreemding van de mens in de 21e eeuw: vervreemding van de schepping, van de ander en van zichzelf, maar vooral van zijn Schepper – de mens is een pelgrim in deze woestijnwereld.

Mensen en dieren, of mensachtigen en dierachtigen, tonen zich in meer of minder geabstraheerde verschijningsvormen. Soms zijn de wezens enigszins hybride: dierachtigen met menselijke attributen of mensen met dierlijke trekken. Met de voetbekleedsels en hoofddeksels, de heldere kleuren, de bizarre uitgroeisels en de vloeiende lijnen – en vooral als het donker omkaderde figuren betreft - doen de werken denken aan striptekeningen, primitieve kunst en art brut.

Andere werken tonen meer geabstraheerde kleurvlakken met een poëtische, fijnbelijnde en evenwichtig muzikale uitstraling. De Friese, Noorse en Zweedse roots van de kunstenaar voltooien de expressie van ernst, poëzie en melancholische humor.

Het werk van Aernout Voorthuijsen is op een Noord-Europese wijze intens en temperamentvol.