Onze leefwereld versus systeemwereld

Anita Bosker fotografisch kunstenaar uit Oud Gastel maakt fotokunst (Mediakunst) en verhaalt over onze leefwereld versus systeemwereld en de verbindingen daarin. In het spanningsveld van tegenstelling vindt de ontmoeting plaats.

Ieder moment van een zoektocht is een moment van ontmoeting - Paulo Coelho -

Mijn foto's verhalen over de wereld waarin mensen en systemen elkaar ontmoeten en waar ik allerlei problemen ervaar bij mezelf en anderen. Het systeem van regels, richtlijnen en procedures die precies vertellen hoe we ons moeten gedragen. In deze buitengewone verzameling van systemen en subsystemen zit een enorm domein van gevoelens en ervaringen van mensen. Je ware “ik” word in de systeemwereld vaak afgeschermd, in de vorm van een pantser of muur, waardoor verbinden soms lastig wordt. Ik verwonder me vaak over de gevoelens die onder de oppervlakte liggen verscholen. Het gebeurt overal en altijd. Emoties, gevoelens, verlangens en behoeften van mensen worden vaak genegeerd. Want die zijn niet maakbaar. Mijn werken laten je na denken over samenwerken, gedrag, overtuigingen, structuur en cultuur.

De “gemechaniseerde wereld” laat mij vaak twijfelen tussen gevoel en verstand. Er spelen veel gevoelens, in deze systemen.
Waarin ik veel vragen heb en je constant antwoorden zoekt. Laat ik nu mijn verstand of mijn gevoel spreken? Het zorgt in mijn brein voor chaos. Om zo ruimte te maken voor mijn hart en dichter bij mezelf te komen vind ik geen makkelijke opgave. Met mijn unieke foto's isoleer ik dit moment, mijn gevoel, het voorval of de gedachte. Ik vergroot ze uit in mijn "ratio's." Om er naar te kijken en te zien wat dat met jou doet.

Elke dag is leerzaam, er zijn steeds situaties die zorgen voor een nieuw inzicht en ontdek ik hoe ingewikkeld verbinden is. Verbinden met anderen, met onderwerpen of zelfs veranderingen is iets groots. Alles is namelijk met elkaar verbonden en niets kan als afzonderlijk worden beschouwd. Daarin zoeken naar je eigen individuele vrijheid is een opgave. Mijn zoektocht naar mijn eigen vrijheid duurde een half leven. Mijn belevenissen, ervaringen en emoties hierover laat ik terug komen in de werken "Innerlijke vrijheden."

Moeilijk vind ik het om grip te krijgen op allerlei complexe zaken in de huidige wereld. Gelet op al die complexiteit zijn er geen eenduidige oplossingen zonder dat dit bijvoorbeeld ernstige sociale of economische gevolgen heeft. Het is moeilijk om je te verbinden met iets wat je niet of nog niet goed kunt begrijpen. De Patronen, structuren in de werken verbeelden al deze problemen die tot uiting komen in de relaties tussen het niveau van staat, overheid of politiek, met aan ene kant en belangen van burgers, bedrijven of andere maatschappelijke actoren. De wereldproblemen zijn niet maakbaar en vragen juist om verbinding. Ik noem de werken "Maatschappelijke issues."

Anita Bosker 7-8-2019