over het werk

De natuur is de inspiratiebron van Annemarie Veenstra, meer in het algemeen de relatie mens-natuur met onderliggende (filosofische) thema's als "kringloop", "onderweg" en "tussentijd".
Haar tuin, de Waddeneilanden en de ruige kusten van Schotland en IJsland zijn een belangrijke bron van inspiratie.
Op papier leidt dit tot po√ętisch-abstract werk waarbij de benadering van onderwerp, keuze en toepassing van materialen afhankelijk zijn van het moment en vooral van de innerlijke beweging die opgeroepen wordt. Haar teken- en schilderwerk gaat vaak naadloos in elkaar over. Gebruikte materialen zijn o.a. oilbar, grafiet, wax, aquarel, inkt en oliepastel.
Verstilling en een samengaan van krachtige en gevoelige vlakken en lijnen kenmerken het werk.

In haar ruimtelijke textiele objecten (o.a. vilt, zijdepapier) verbeeldt ze op po√ętische wijze haar verbinding met de natuur.
Heden en verleden brengt ze samen door toevoeging van organische materialen als takken, stenen en schelpen die ze verzamelt op stranden en aan kusten. Ze werkt verder o.a.met hoorn, bot, zijde-touw, foto-collages en juthout.
Ze schrijft eilandhaiku, waarin ze vaak terugblikt op jeugdvakanties op de Waddeneilanden. Deze teksten maken, geschreven in vrije kalligrafie in bister op eigengemaakt zijde- of bamboepapier, deel uit van haar meest recente werk.

Naast autonoom werk maakt ze draagbare objecten en monumentale sieraden, altijd unica, ook in opdracht.