Originele pentekenen van graficus Erik Stokker. De kunstwerken zijn zeer gedetailleerd en getekend met grafische rOtringpennen. Precisie stipwerk (pointillisme), strakke lijnen, grafische patronen en hersenspinsels wisselen elkaar af.

De rode draad in mijn werk is rOtring en glad papier. Van origine worden rOtringpennen gebruikt in de grafische- en tekenindustrie. Tegenwoordig zijn de tekenpennen vervangen door computerprogramma’s.

Het van oorsprong Duitse rOtring is opgericht in 1928. De rapidograph pennen, die werken met inktpatronen, kwamen in 1982 op de markt. De 0,13 en 0,5 mm rapidograph tekenkoppen gebruik ik het meest. De 0,13 mm pen moet dagelijks worden gebruikt anders droogt zij uit – ik noem haar wel eens mijn Tamagotchi ‘elke dag even aandacht’. Ik probeerde veel andere pennen, omdat rOtringpennen nogal lastig zijn wat betreft gebruiksvriendelijkheid, maar niets geeft de detaillering en het diepe zwart van een rapidograph rOtringpen.

De duizenden stippen op een vierkante centimeter geven diepte en leven aan de werken met altijd weer een verbluffend resultaat. Bijna al mijn kunstwerken zijn op deze manier van tekenen tot stand gekomen.