AUKJE GREYDANUS (Bolsward, 1964)

Aukje is kunsthistoricus, schilder en beeldhouwer. Zij heeft haar opleiding Tekenen en Schilderen en haar opleiding Beeldhouwen en Ruimtelijk vormgeven gevolgd bij Crejat in Alkmaar. Daar is zij sinds september 2020 inmiddels ook docent.

Als schilder en beeldhouwer vindt Aukje het heerlijk zich te verliezen in het werken met allerlei materialen en zich de techniek eigen te maken die materialen om te zetten in beelden. Twee- en driedimensionale beelden van associaties op existentiële thema's. Dit veelal in de vorm van het menselijk lichaam en in dat van het paard. Lijn, vorm en kleur worden daarbij verwerkt tot evenwichtige composities.

Wat de schilderijen betreft is de compositie zodanig dat de suggestie wordt gewekt dat de afbeelding doorloopt in de ruimte buiten het schilderij. Dit is ook de reden dat de schilderijen zonder lijst worden gepresenteerd. 

Voor wat het ruimtelijk werk betreft, bepaalt de aard van het materiaal in belangrijke mate de stijl van het beeld. Naast de aandacht voor het materiaal ligt ook hier de nadruk op vorm en compositie.

De vormentaal is veelal rond, gesloten en compact. Door het ontbreken van een achtergrond en de wisselwerking daarmee ontstaat een vaak geisoleerd beeld.

 
Beeldend vormgeven is voor Aukje voorzien in een persoonlijke behoefte waarbij zij jou hoopt uit te nodigen tot kijken en verwonderen.