Over het werk

Mijn medium is sinds enkele jaren een Mac met beeldbewerkingssoftware en een digitaal tekentablet.

Door de oneindige hoeveelheid mogelijkheden die het digitaal manipuleren van pixels biedt, plus een intuïtieve werkwijze, is het noodzaak om dingen af te bakenen. Daarom werk ik (tot op heden) binnen drie thema's:

"ELEMENTS", een serie montages waarin aarde, water, vuur, lucht en ether de hoofdrol spelen. Aangezien je deze elementen in verscheidene hoedanigheden tegenkomt, kunnen ze zowel een psychologische als een aan de fysieke werkelijkheid gerelateerde betekenis hebben.

"BEINGS", een serie werken die handelen over de wijzen waarop bewustzijn zich kan manifesteren in deze wereld. Persoonlijke ervaring en weergave van collectieve 'macro'-fenomenen zijn hierin soms analoog aanwezig.

"CENTAURS" (ofwel 'hybride wezens'), een serie over het dierlijke staartje van ons onderbewuste. Wezens met een duale verschijningsvorm laten zich portretteren op een wijze die reflecteert of becommentarieert wat de mensheid nu weer allemaal aan het doen is.


Door het hanteren van deze conceptuele kaders creëer ik ruimtes waarbinnen visuele elementen relaties met ekaar aangaan, in een proces dat bij iedere collage anders is en dat zich grotendeels zonder rationele sturing voltrekt. Ieder beeld dat ontstaat, vertegenwoordigt een specifiek perspectief en tegelijkertijd een veelvoud aan betekenissen in zichzelf.

In de surrealistische beelden die ontstaan, ontdek ik tijdens het werken gaandeweg steeds meer referenties aan persoonlijke inzichten en ervaringen, maar ook aan meeromvattende fenomenen. Soms zet dit zich nog lang na voltooiing van het werk voort en ontdek ik herhaaldelijk nieuwe betekenislagen of aspekten daarvan.

PRINTS

Middels een kwalitatief hoogwaardige inkjetprinter maak ik (en bij grotere formaten de vakman bij Re-Art) een print met museum-kwaliteit inkt op Innova Fibaprint papier. Het resutaat is een print die, mits goed behandeld, een leven lang onveranderlijk blijft.

Bij iedere print hoort een gedetailleerd echtheidscertificaat.
Levertijd van een print is een week voor losse prints, en 20 werkdagen voor gelamineerde prints. Voor uitgebreide informatie hierover, kijk op mijn website.

www.axelsaffran.com