Tijdens zijn loopbaan studeerde Bas in de jaren tachtig aan de Fontys lerarenopleiding in Tilburg. Daar had hij les van o.a. Emo Verkerk, Theo Kuijpers en Jan Goossen. Op de kunstacademie van Cardiff vormde de Amerikaanse graficus Tom Piper een inspiratiebron voor hem. Terug in Nederland begon hij te schilderen. Een groep verzamelaars weet zijn werk ondertussen te vinden en waarderen.

Een aantal werken is monumentaal geschilderd. Dikke lagen zijn met de vingers aangebracht. Dit 'schildergeweld' maakt dat de werken nadrukkelijk aanwezig zijn en tegelijkertijd verbergen zij een soort tederheid.
De kunstenaar: ".....ik probeer mijn werk zowel verontrustend als troostrijk te laten zijn...". Bas zoekt naar oerbeelden. Daarbij maakt hij gebruik van symbolen die voor hem een spirituele lading hebben.
Hij wil een appél doen op menselijkheid, een lans breken voor het hebben van moed.
De kunstenaar:"...Met mijn schilderijen wil ik commentaar leveren op de huidige tijd en het morele gat daarin te duiden". Daarnaast ervaart hij het leven als grillig, hoopvol en soms onvoorspelbaar.
"Maar", zegt Bas, "dat leven moet wel gevierd worden".

Zijn aquarellen zijn kleine werkjes. Ze vragen om een aandachtige en zachte manier van waarnemen en lijken daarin de tegenpool te zijn van de schilderijen van Bas.

Een selectie van zijn werk was eerder te zien in Wales, Milaan, Tilburg, Zaltbommel en vorig jaar in Zuiderwoude.
Een deel van de schilderijen wordt in 2016 in een galerie in New York geëxposeerd.


(bron: De Wandelgangen, Hilvarenbeek, juni 2023)