Industrieel en cultureel erfgoed belicht

Hoofdthema van het werk van Bert Hermans is industrieel en cultureel erfgoed.
Inspiratiebron voor zijn schilderijen zijn verlaten en vaak vervallen gebouwen, die hij net voor de sloop of de verbouwing vastlegt door schetsen en foto’s. Die werkt hij uit in zijn atelier aan de Vest in het historisch centrum van Gouda. Voorbeelden daarvan zijn ‘Poortwachters’ en ‘Kokerei Zollverein’ na een bezoek aan de voormalige kolenmijn bij Essen in het Ruhrgebied in Duitsland.
Kleurgebruik en lichtinval maken zijn schilderijen tot een bijzondere belevenis. Donkere troosteloosheid maakt plaats voor licht en warmte. Regelmatig voegt hij aan het erfgoed personages toe die het beeld een andere of extra betekenis geven. De spanning in hun onderlinge relatie is bijna tastbaar. In sommige schilderijen is soms een ‘verborgen boodschap’ te vinden (zoals in ‘Serendipiteit’ en ‘Verzoening’) of een knipoog naar de politiek (zoals in ‘Droomvlucht’ en ‘Wir schaffen das’).
Behalve olieverf voor de toplagen, gebruikt hij vaak acrylverf als grondlaag. In verschillende schilderijen is ook goudfolie, acryl modelling pasta en glaceergel verwerkt.