over Davitha

De jonge Veluwse kunstenares Davitha van de Kuilen (1987) is al heel wat jaren werkzaam als auto-noom kunstenaar. In 2010 rondde ze haar opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving bij ArtEZ Arnhem af en twee jaar later voltooide ze de master Kunsteducatie bij ArtEZ Zwolle. Met regelmaat exposeert zij haar werk in diverse galeries en groepstentoonstellingen.

Hoogdruktechniek met afdrukken van lino- en houtsneden is vooral wat Davitha bezig houdt.. Het fascinerende van deze tijdrovende techniek is de onomkeerbaarheid van het proces: de lijnen weggesneden worden uit het materiaal kunnen nooit meer teruggeplaatst worden. Dit resulteert in een hele directe manier van werken en in kunstwerken die grote contrasten laten zien in lijn en kleur.

Een unieke eigenschap van Davitha’s drukwerk is het grote formaat waarin zij de hoogdruktechniek toepast. Haar drukwerk bestaat uit meerdere prenten die samen één afbeelding vormen, wat een monumentale uitstraling tot gevolg heeft. Ook in haar schilderijen is de invloed van het drukwerk duidelijk herkenbaar in het fijne lijnenspel en heldere kleurgebruik.

Het thema ‘To End All Wars’ houdt Davitha al vanaf 2013 bezig. Met dat thema verbeeldt Davitha veelal zowel de gebrokenheid van het leven als een perspectief. De titel gaat over (figuurlijke) oorlog en het verlangen naar het einde van de strijd. Davitha: “Ik probeer diep weggestopte worstelingen en verlangens van mezelf en van anderen te reflecteren. De figuren zijn met veel lijnen bewerkt en transparant gemaakt, inclusief littekens.” Een centrale compositie met een mensfiguur op de rug gezien, komt met regelmaat terug in deze serie. ,,Je kunt die figuur zien als Christus, maar ik gebruik hem ook als anoniem reflectiemodel. Daarom zie je die figuur op de rug, zonder gezicht, als beelddrager van de perfecte mens, de Christus."

Natuur en bomen spelen ook een belangrijke rol in het werk van Davitha. Ze is dan ook vaak te vinden in de Kootwijkse bossen, de heidevlaktes en de zandverstuivingen. Ze verbeeldt de mens als nietig onderdeel van de natuur: ‘Uit Aarde’ gemaakt en tot aarde keer je terug. (Naar Prediker 3 vers 20: ‘Alles gaat naar eenzelfde plaats; alles is geworden uit het stof en alles keert terug naar het stof.’) “Ik verbeeld wat niet eenvoudig in woorden te vatten is.”


Tweets van @@Davitha2