Hollandse landschappen met een weidse horizon

Hollandse landschappen met een weidse horizon

Beeldend kunstenaar Elizabeth Koning vervaardigt portretten en kinderportretten in opdracht. Een nieuw portret in oude traditie. Nederland heeft een rijke traditie als het gaat om landschapsschilderingen: denk maar eens aan de typische Hollandse landschappen met een weidse horizon en prachtige wolkenformaties. Elizabeth Koning combineert met haar fotowerken de stijl van de Hollandse landschapsschilders uit de 17de eeuw met de portretkunst van het Maniërisme, Bronzino, Holbein. Haar werken vallen op door een elegante, eigen stijl. Puur, kwetsbaar, verstild en doortastend, met een nauwgezette aandacht voor detail. Elizabeth Koning is een kunstenaar die in haar portretten en kinderportretten het accent legt op de zuivere emotie. Het gaat daarbij niet zozeer om voorspelbare, emoties waar onze samenleving en het nieuws vol van zijn, maar om de verstilde expressie van mensen. Haar portretten worden met zeer veel aandacht gefotografeerd en worden als vanzelf met veel aandacht bekeken. Verstild, sober, in een bijna geschilderde omgeving.

Het lijkt een tocht door de kunstgeschiedenis, soms chronologisch soms plots heen en weer springend in de tijd. Iconen uit onze onbewuste wereld, die haar persoonlijke beeldtaal dragen. Het portret pakt je en doet emotie oproepen. Je bekijkt het eerst van veraf en komt dan steeds dichterbij zodat je als het ware kunt zien dat de foto een huid heeft. Dat is voelen met je ogen. Elizabeth Koning combineert pure Hollandse wolkenluchten met de Hollandse en Italiaanse portretkunst. Ze hebben iets weg van de renaissanceportretten van Rafaël, Holbein. Tegelijkertijd komen ook de Hollandse landschapsschilders als Jacob van Ruisdael en Cornelis Vroom in herinnering. In de zeventiende eeuw komt de kinderportretschilderkunst in West-Friesland tot grote bloei. Schilders als Jan Claesz en Jan Albertsz. Rotius maken er hun specialisme van.

Voor haar portretten gebruikt ze dezelfde techniek als de Italiaanse meesters uit de renaissance. Zoals de oude meesters in de tempera techniek legt ze laagje over laagje tot de juiste kleur is bereikt– alleen schildert koning met pixels in plaats van verf. Het levert een intrigerende ontmoeting op tussen beeld en het zelve. Zij ontwikkelt een rustige stijl met als doel "met een nieuwe blik te kijken naar onze eigen wereld, de mooie elementen te zien bewonderen en deze lief hebben".

Haar portretten ontstaan dan ook achter de lens en het beeldscherm. "Het beeld, de gebeurtenissen en herinneringen enten zich als het ware aan het portret. Het portret is onbevooroordeeld dat recht doet aan het individu. Ze stralen rust uit. Je kunt er heerlijk bij wegdromen. Elizabeth Koning laat zich inspireren door de persoon voor zich. Ze werkt gedetailleerd, vaak gecombineerd met een losse, impressionistische toets. " Stap voor stap en laag over laag, tot het ultieme eindresultaat". "Het doel van de kunst is niet het uiterlijk van dingen weer te geven, maar het innerlijk... dat is de echte werkelijkheid." Zij benadert iedere opdracht als een uniek kunstwerk. Elizabeth Koning verwierf met name bekendheid met haar autonome werk van kinderen. Daarnaast heeft zij ook veel schrijvers, politici, cabaretiers en kunstenaars geportretteerd. Haar werk is opgenomen in vele (museum) collecties.
The wrapping horizon and surrounded by cloudy skiesabout