WEBSITE GALERIE ELSAJA

Dag beste mensen,

WELKOM op mijn website, die nog in wording is...
Mag ik me even voorstellen?
Ik ben ElsA Jansen Hieronder vindt u een persoonlijk verhaal over mij ,( Centrumbewoonster) en eronder :" Waarom KUNST "

Na meer dan 20 jaar kunst gemaakt te hebben, heb ik afscheid genomen van mijn eerder werk, en is er vanaf 2012 een nieuwe periode , met nieuw werk ontstaan: nl mijn KARANA's.
Mijn nieuwe stijl is ontstaan uit mijn Karakterschetsen*, waarbij ik portretten teken, zònder daarbij op papier te kijken. Uit deze zelfontwikkelde Kunstvorrm zijn schilderijen ontstaan: mijn Karana’s, (ik ben daarin teruggegaan naar de onschuld van het kind....), in een voor mij nieuw kleurengamma en.. ik ben dit verder aan het ontwikkelen. Ik ben geïnspireerd door mijn omgeving en ervaringen , natuur, kosmos . Mijn werk bevat veel symboliek en vragen een andere manier van kijken. meer info : zie rubriek : Exposities.
Een verrassende gebeurtenis was een opdracht in 2018, die enkele andere kunstenaars en ElsA ontving van een galeriehouder . Ons werd gevraagd een groot kunstwerk te maken van 3m hoog; de uitdaging was, om dat in een voor de kunstenaar Nieuw Handschrift te doen. Ik ging de uitdaging aan en dit werk hangt momenteel in: Cultureel Centrum "de Biechten "Rosmalen.
Algemene titel : "the new found Energetic Elements in Art-Life. Persoonlijke titel :"van Rups naar Vlinder".
In rubriek :EXPOSITIES vindt u meer info erover en mijn verhaal...... !!! en zie ook portfolio-rubriek : Flying Expo (oa foto) .


CENTRUMBEWOONSTER : " LEEF VANUIT LIEFDE - LEEF NU....."
Het is vijf trappen omhoog, misschien zes naar de flat van ElsA in het centrum van Nijmegen en ik ben een beetje buiten adem als ik boven kom. ElsA staat al op de galerij op me te wachten en heet me hartelijk welkom. Haar woning ademt een sfeer van rust en licht en staat vol met schilderijen en allerlei andere persoonlijke dingen. Het is een heel licht huis met hoge ramen, met aan de voorzijde uitzicht op de HEMA.
Veel mensen zullen op hun wandeling langs haar voordeur een tafeltje gezien hebben met daarop tekeningen, iets lekkers en een uitnodiging om haar werk te komen bekijken!
ElsA Jansen is geboren in Den Haag en heeft o.a. 5 jaar in Frankrijk gewoond, was onderwijzeres aan een LOM school en wilde als kind altijd al een winkeltje hebben, maar had nog niet zo duidelijk voor ogen met wat dan wel! Ze was al op jonge leeftijd creatief bezig met alles wat ze in handen kreeg. Ze maakte o.a. boekjes, kaarten en kleine schilderijtjes.
Zo heeft haar talent zich al vroeg ontwikkeld en is ze tot op de dag van vandaag nog vol energie en nieuwe ideeën. Na een bewogen leven van tegenslagen en voorspoed werd ze heel ziek en keek de dood in de ogen. Ze vond steun in vertrouwen en overgave aan Maria en overwon haar ziekte. Ze wil dat gevoel uitdragen en heeft toen voor zichzelf besloten om alleen nog maar vanuit liefde te leven en haar kunst daarvan in dienst te stellen.
Haar lijfspreuk is dan ook: ‘ Leef nu…leef vanuit liefde’, want de liefde zit in alles en iedereen. ElsA ervaart heel veel energie vanuit de Kosmos. Door haar recente werk dat heel kleurrijk is, wil ze dat gevoel uitdragen. Kleur is echter niet alleen in haar werk te zien, maar ze kleedt zich ook zoals ze zich voelt. Herboren en vol energie. Je kunt haar dan ook regelmatig in de stad tegenkomen met heel kleurige kleding en ook haar schoenen zijn door haarzelf ontworpen!
Haar werk bestaat uit meerdere lagen en heeft tijd nodig om bij de kijker binnen te komen! Vroeger was haar werk veelal somber en donker, maar nu spat de kleur van het doek! Een enorme verandering.
“Er zitten wel 100 kunstenaars in jou”, zei onlangs een galeriehouder tegen haar over haar kunst. Hij doelt daarbij op haar enorme veelzijdigheid aan materiaalgebruik, technieken en uitdrukkingsvormen. Zo hield ze zich behalve met schilderen ook bezig met fotografie, diverse druktechnieken, beelden, sieraden, schoen- en stofontwerpen, tekeningen, miniaturen enz.
ElsA ... Een veelzijdig en vooral positief mens met een groot hart. Mocht je haar in de stad tegenkomen , maak een praatje. En als er ergens muziek te horen is , dan mag ze graag dansen, misschien ook wel met jou !
(dit is een artikel , geschreven door Gerie Sandman in de" bewonersmagazine voor Benedenstad en Stadscentrum'' : de "MARIKEN"in mei 2014 3e jaargang nr 2 )

<<<<<<<<<<<< W A A R O M K U N S T >>>>>>>>>>>>>>
Waarom zou dat belangrijk voor de mens kunnen zijn ?????
Wel, ik denk , omdat het VOEDING is voor de ZIEL... De mens bestaat uit lichaam , geest .. én ziel !!! Deze laatste wordt in onze maatschappij zwaar onderschat. Het gevolg is , dat we de binding met ons hart en gevoel zijn gaan verliezen en de mens steeds ongelukkiger en gewelddadiger wordt... Kunst leert ons anders kijken , anders te denken, tenminste als we ons waardeoordeel stoppen , en moeite doen het werk op zich te laten inwerken..., waardoor onze horizon wordt verbreed en we andere dimensies gaan ontdekken, we schoonheid kunnen gaan ervaren.. Het
kan een leven veranderen , een mens geluk doen ervaren.....Ik wens het u toe...Verder denk ik, dat in deze sterk veranderende wereld de ware kunstenaar , ingesteld op het wezen der dingen,deze wijzigende verhoudingen als eerste kan voorvoelen, verbeelden, verklanken, verwoorden, er uitdrukking aan geven........