Famke Rousseau

(Maastricht, 1983)
Studeerde aan de academie voor beeldende kunsten in Maastricht. Haar werk werd onder andere al verkocht in Nepal, Londen, Panama, Noorwegen, Brussel en Amsterdam. Zij is vooral bekend om haar zeer kleurrijke schilderijen waarin zij het figuratieve beeld abstraheert door er letterlijk een sluier van olieverf overheen te schilderen.
Famke heeft door haar onderzoekende houding veel verschillende technieken eigen gemaakt. In haar werk toont ze lef en is ze niet bang de regels van de hedendaagse kunst te overschrijden. Dit maakt haar werk vernieuwend en een must-have voor verzamelaars en kunst liefhebbers.
ATELIER:
Wandel je op de Rechtstraat 84 naar binnen dan ben je misschien even confuus… dit is toch een galerie? Of toch een huis? Beide dus! Hier woont kunstenares Famke met haar gezin. En hier is ook haar atelier. En haar galerie. Lukt dat wel, de creativiteit van het kunstenaarschap combineren met een gezin? Famke lacht. “En dan ben ik daarnaast ook nog parttime docent!” Tijd voor een gesprek aan de gezellige tafel midden in de galerie -en midden in het atelier- dus.
“Ik wilde altijd al tekenlerares worden,” vertelt Famke. “Dus ging ik naar de kunstacademie en werd meteen daarna docent. Na 11 jaar fulltime onderwijs ben ik parttime aan de slag gegaan, zodat ik meer tijd heb om zelf te schilderen.” Het begon allemaal in het atelier in hun vorige woning in Rijckholt waar Famke portretten schilderde van en voor vrienden en bekenden. Dat sprak zich rond en al snel kreeg ze steeds meer aanvragen. Ook Hubert Kalkman van Kalkman Vinyl Records & Art ‘ontdekte’ haar en haar werk. “Hubert heeft me enorm geholpen,” zo vertelt Famke. “Hij heeft een grote internationale klantenkring en leerde me de financiële waarde van mijn eigen werk te bepalen. Ook het feit dat ik sinds 2013 elk jaar de stadsprins van Maastricht heb geschilderd, bleek een goede zet. Nog altijd word ik benaderd voor portretten van de Prins en sinds 2019 maak ik in opdracht van RTV Maastricht de Vastelaovondsposter. Prachtig om te doen, vind ik dat, want als rasechte Maastrichtse ben ik dol op carnaval!”
In 2019 verhuisden ze naar een schitterend monumentaal pand aan de Rechtstraat 84 in het centrum van Maastricht. De ruime begane grond waar ze zowel kan werken als exposeren bleek een schot in de roos. Het grote voordeel van alles in huis hebben, is ook dat de jongste gezellig aanschuift om mee te knutselen. Krijgt ze dan ook les? “Nee! Zeker niet,” aldus Famke. “Laat haar vooral zelf lekker ontdekken! ”
Niet alleen de ruimte, maar ook Famke straalt rust uit, wat moeilijk te rijmen lijkt met de werken aan de muren waar de kleur en soms zelfs de glitters vanaf spatten.
“Ik ben heel gestructureerd, kan goed plannen en heb veel discipline. Dat scheelt. ‘s Ochtends werk ik op school. Dan ben ik niet per se zelf creatief bezig, ik geef bijvoorbeeld ook kunstgeschiedenis. Maar die afwisseling helpt juist om af te schakelen. En trouwens: de school besteedt veel aandacht aan bijvoorbeeld muziek en toneel en de leerlingen en mijn collega’s zijn heel inspirerend. ‘s Middags ben ik thuis en dan ben ik heel productief. Dat ‘moet’. Niet alleen omdat de opdrachten af moeten, maar vooral omdat mijn werk ‘uit mijn handen moet’, dat is zo’n sterke drive, bijna een verslaving!”
Gelukkig weten man Remy en de kinderen heel goed wanneer ze bezig is. En dat in fases van telkens een uur. Die pauzes helpen Famke om weer nieuwe inspiratie op te doen. “Ik werk dus lekker door, maar kan ook heel goed onderbreken. Behalve als een werk bijna af is… dan kan ik me er nog wel in verliezen. Dan móet het af, al wordt het nachtwerk. Gelukkig is mijn bed dan niet ver weg!”
Dat Famke zeker thuis hoort in het rijtje Maastrichtse ondernemers op hun best, blijkt wel uit haar toekomstplannen. “We zijn tijdens de coronacrisis begonnen de galerie beschikbaar te stellen aan La Barraca hier tegenover, zodat zij wat meer tafeltjes kwijt konden. Dat is uitgegroeid tot een ‘Expo-dinner’ waar Remy een praatje over de historie van Wyck hield en de gasten tijdens het eten kunnen genieten van de kunst. We zien het zeker zitten om dat ook met andere horeca collega’s hier in de straat te doen. En dan is er nog de wens voor de toekomst om ooit, in de kelder, een ‘old school’ drukpers te plaatsen en les te gaan geven in etsen, een van de andere technieken waar Famke mee werkt en vol enthousiasme over kan vertellen. Kortom; in dit ogenschijnlijk rustige pandje bruist het van de creatieve ideeën!
Famke Rousseau Curriculum Vitae