Mijn achtergrond is eigenlijk de architectuur, maar uiteindelijk bleek het marmer een grotere aantrekkingskracht op mij uit te oefenen.
Toch is mijn vormtaal hetzelfde gebleven. En de platonische lichamen en de projectieve geometrie zijn nog steeds mijn grote inspiratiebronnen.
Grote voorbeelden uit de beeldhouwkunst heb ik niet eens, ik ben ook meer geschoold in de wereld van de architecten. Maar ik weet wat ik moet doen met een ruw blok marmer, die vaak al heel mooi is als ruw blok: uithollen! Op naar het binnenste van het steen. Opdat het licht er doorheen schijnt.
Hoe? Waar te beginnen? Dat is natuurlijk de grote vraag. En ik vind dat probleem net zo moeilijk als het maken van een schetsontwerp voor een gebouw. Maar daar ben ik voor opgeleid.
Ik gebruik hiervoor nog steeds de schetsrol, maar ook heel veel klei. Onderweg kom ik regelmatig een leuk concept tegen voor een gebouw. Maar ik wil toch onderscheid maken tussen een gebouw en een sculptuur en zoek naar het wezenlijke. En meestal 'rolt' er wel een of ander 'steenwezen' uit.
Bedankt voor het lezen en ik hoop dat de sculpturen U bevallen.

Gert Jan