De Block Serie

Ik ben een schilder die ruimtelijk werkt. Ik geef elke verflaag een aparte drager en laat er ruimte en licht tussen. Hierdoor kan het werk (tot op zekere hoogte) zichzelf live schilderen. Ik wil de kijker in het moment trekken door iets te maken wat continue verandert. Een continuüm van verandering.

----

Over de aandacht van Henriëtte Santing
tekst Elaine Vis, 2018.

Vlakken schuiven langs elkaar. Bij elke stap die je zet, verandert het beeld, verandert de compositie. Dit zouden steden kunnen zijn of gewoon dat wat het is. Licht speelt met de verf. Kleuren beïnvloeden elkaar. Monochrome kleurvlakken krijgen meerdere tinten.

Het ruimtelijke werk van Henriette Santing straalt intense concentratie, beheersing en daardoor rust uit. Dit werk vindt de basis in een hoge gevoeligheid voor materiaal en toon.

Sommige werken zijn gemaakt voor kunstlicht, andere voor natuurlijk licht. Dan schilderen de kleuren zichzelf als het ware op de plek. Een blauwe laag wordt bruiner door verstrijkend natuurlijk licht. En grijs verschijnt in alle varianten op een schijnbaar wit vlak. Tussentinten zijn altijd spannend.

Het benutten van de ongrijpbare speling van licht met verf, in tegenstelling tot de beheerste systematiek tijdens het vervaardigen van het object, legt de vinger op wat niet te grijpen is.

.