Realisme met een beetje fantasie

Ik probeer in mijn schilderijen en tekeningen verder te kijken dan het werkelijke plaatje. Het gaat mij om het tot uiting brengen van sfeer en gevoel en niet perse tot het realiseren van een fotografisch realistisch portret. De beelden zijn opgebouwd uit dunne verflagen die transparant over elkaar worden aangebracht. Dit geeft een diepere gelaagdheid aan het beeld.
De manier van schilderen doet eigenlijk vrij tekenachtig aan door het gebruik van kleine penselen, waarmee ik streepjes zet op het doek. Bijna als bij een kleurpotlood.
Ik ben ook veel aan het tekenen. Hierbij gebruik ik echter nooit kleur, maar werk ik uitsluitend met inkt. Dit doe ik op een pointillistische manier; Door het zetten van kleine stipjes dichtbij elkaar of meer uit elkaar, ontstaat het beeld.
Ik ga graag op zoek naar structuur en diepte in mijn onderwerp. Meestal zijn dat dieren en de natuur. Soms hoort de mens daar ook bij. Vaak voeg ik wel symboliek toe aan mijn tekeningen, waardoor het meer wordt dan alleen een plaatje.

In mijn recentere werk krijgt het bedenken en vormgeven van niet-bestaande situaties steeds meer mijn interesse. Hierdoor ontstaan enigszins surrealistische beelden met een dromerig, vertellend karakter. Recente voorbeelden hiervan zijn mijn onderwaterlandschappen en droomgezichten.

Kortom, realisme met een vleugje fantasie.


Tweets van @@kirstenkrijthe