Naked Rotterdam - tegengeluid op drang naar perfecte schoonheid, wint de Aardig Onderweg Award

Het fotoboek Naked Rotterdam van fotograaf Leon Schröder is gebaseerd op de vierdelige ‘Naked'-serie van Greg Friedler (USA) die in 2015 op 44-jarige leeftijd zelfmoord pleegde.
In een maatschappij waarin 'iedereen die anders is het risico loopt buitengesloten of het onderwerp van spot en kritiek te worden’ laat Naked Rotterdam een tegengeluid horen in de vorm van 165 dubbele portretten van gewone Rotterdammers; een gekleed portret én een naaktportret. De geportretteerden zijn ondanks soms heel traumatische ervaringen tevreden met hun lichaam en accepteren wie ze zijn.

Voordat Schröder het project startte zocht hij contact met Friedler’s vader Gerald en broer David in de Verenigde Staten. Beiden waren erg enthousiast en kwamen deze maand naar Nederland om bij de besloten tentoonstelling aanwezig te zijn en het eerste exemplaar van het boek te ontvangen.

Naked Rotterdam won op 19 mei de vakjuryprijs in de categorie kunst van de RET Aardig Onderweg Award’. Het is nu Schröder’s ambitie om de serie portretten in één van de Rotterdamse musea te gaan exposeren. Hij hoopt daarmee de discussie over de acceptatie van naakt en schoonheid verder op gang te brengen.

Hieronder 3 korte ‘reviews', tevens de tekst op de achterkant van het boek:

Leon Schröder heeft met dit prachtige en confronterende boek de ultieme hommage gebracht aan kunstenaar Greg Friedler. Na “Naked” New York, Los Angeles, London en Las Vegas mocht Rotterdam natuurlijk niet ontbreken.
Leons grootste verdienste; niemand staat ongemakkelijk op de foto’s. Met of zonder kleren, je ziet dezelfde overtuigende trotse persoon. Dat laat niet alleen de persoon op de foto zien maar ook meteen de kracht van de fotograaf. Alleen op deze manier krijg je 165 totaal verschillende mensen zo echt en open voor je lens. 
Maken kleren nou de man, of is je adamskostuum nu juist wie je bent? Een boek waar je stiekem in kunt gluren, vergelijken en waarover je kunt napraten. Om al deze redenen is het een boek dat je gewoon in je kast moét hebben. — William Rutten, celebrity fotograaf

Wat mij natuurlijk het meest fascineert, is de vraag waaróm deze mensen voor de camera van Leon Schröder uit de kleren gaan. Ik dacht vooral uit nieuwsgierigheid en ijdelheid, zoals een 65-jarige opa uit de grafische industrie laat optekenen. Maar wie de motivaties van alle deelnemers leest, komt er al snel achter dat voor veel van de geportretteerden de ware reden veel dieper ligt, vaak ook met een oorsprong van pijn en verdriet. Het is knap hoe Schröder die mensen over de moeilijke drempel van gêne heeft weten te krijgen en in dit boek vooral levensvreugde laat zien.
— Ove Lucas, directeur CBK Rotterdam

Naked Rotterdam is een bijzonder project, mede door de achterliggende boodschap dat mensen moeten kunnen zijn zoals ze zijn – zonder opsmuk en mooimakerij. Naast de indrukwekkende foto’s, is de impact van de ontmoetingen van Leon Schröder met zijn 165 deelnemers ook terug te vinden in de korte persoonlijke teksten die in het boek te lezen zijn. 
Dit boek is meer dan een mooi fotoboek; het is een oproep tot anders kijken, anders denken.
In een tijd waarin alles maakbaar lijkt en we veelal omgeven zijn door gemanipuleerde beelden is Naked Rotterdam een inspirerend tegengeluid. — Conny Janssen, Artistiek leider Conny Janssen Danst en voorzitter vakjury categorie Kunst, Cultuur en Sport van de Aardig Onderweg Award 2017

www.nakedrotterdam.nl